Predsjednik Francuske

Makron pozvao EU i SAD da hitno preusmjere vakcine na područje Afrike

21:29, 18.02.2021.
Izvor: klix.ba
Predsjednik Francuske Emmnuel Makron pozvao je tokom obraćanja u četvrtak zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države da pod hitno preusmjere određeni broj vakcina protiv virusa korona na područje Afrike.

Tokom obraćanja, Makron je tražio od zemalja EU i SAD-a da preusmjere pet odsto svojih zaliha vakcina afričkim zemljama te je upozorio kako trenutno države u Africi plaćaju "astronomske cijene" za vakcine koje se proizvode u Evropi i svijetu.

Makron je rekao da trenutna neravnomjerna raspodjela doza označava "neviđeno ubrzanje globalne nejednakosti" i upozorio je da se nekim zemljama naplaćuje dva ili tri puta više od cijene koju plaća Evropska unija za vakcine koje proizvodi AstraZeneca.

"I dalje je na snazi neravnomjerna distribucija vakcina. Dopuštamo da bogate zemlje razmišljaju o stotinama hiljada vakcina, a vakcinacija u siromašnim još nije ni počela. Neprihvatljivo je da neki ljudi imaju smanjene šanse za vakcinaciju samo zbog mjesta stanovanja", rekao je Makron uoči sastanka G7 koji se održavao preko videolinka.

Makronove kritike uslijedile su nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš u srijedu takođe izrazio nezadovoljstvo neravnomjernom distribucijom vakcina te je naglasio kako se 75 odosto svih vakcinacija trenutno obavlja u samo 10 zemalja.

On je naglasio kako su bogate države nekoliko puta naručivale vakcine za svoje stanovništvo dok sa druge strane afričke i latinoameričke zemlje nemaju dovoljno zaliha da ostvare vakcinaciju stanovništva sa jednom dozom.

Makron je prije sastanka rekao kao je neravnomjeran odnos između država politički neodrživ te da može nakon određenog vremena eskalirati u "rat" u kojem bi se putem uticaja osiguravao veći broj vakcina za države.

Dodao je da zemlje EU i SAD trenutno mogu izdvojiti određeni dio zaliha vakcina za afričke zemlje bez da to osjete u procesu vakcinacije u vlastitim državama.

"Ne govorimo o milijardama vakcina ili izdvajanju milijardi evra. Govorim o četiri do pet odsto zaliha vakcina koje trenutno države imaju. To ne bi uticalo na tok kampanje vakcinacije u evropskim državama i SAD-u", naglasio je Makron.

Predsjednik Francuske je takođe govorio o mogućem odobravanju kineskih i ruskih vakcina na području EU. Makron je izjavio kako nema ništa protiv odobravanja vakcina iz Rusije i Kine ukoliko se one pokažu efikasnim na novim sojevima virusa korona.

"To nije stvar diplomatije već pitanje zdravlja stanovništva", rekao je Makron uoči sastanka zemalja članica grupe G7 na kojem bi se trebalo razgovarati i o trenutnom problemu distribucije vakcina u svijetu.