Strategija francuskog predsjednika

Makron pozvao ambasadore da se više posvete Balkanu

  • 29.08.2019. 22:40

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju, prenosi RTS.

Makron je u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, koji je objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile "igraju igru na mjestu Francuske". 

"U protivnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovdje isto i Njemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše", naveo je, između ostalog, francuski predsjednik. 

On je podsjetio da je u julu posjetio Srbiju i da je primijetio da su u zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno. 

"Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope", poručio je Makron ambasadorima. 

Francuski predsjednik je dan poslije samita G-7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u "izbalansiranu silu", a ne u "silu pridruženu" SAD i Kini. 

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za "odvažnu strategiju" francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije. 

"Odgurnuti Rusiju od Evrope bila bi duboka greška", poručio je, između ostalog, Makron.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.