Stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata

Makron pisao Tačiju: Čast mi je što ste prisustvovali ceremoniji u Parizu

  • 21.12.2018. 20:52

Predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio je kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju pismo.

Makron u pismu izražava zahvalnost Tačiju za njegovo prisustvo na obilježavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu u Parizu, ali i navodi da je sama ceremonija pružila priliku političarima da „utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije“.

Nakon pisma predsjednika Donalda Trampa predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Tačiju, u kojem se potencira njihova uloga u dosadašnjem dijalogu, kao i važnost skorog postizanja sveobuhvatnog sporazuma, i pisma EU koje je upućeno kosovskom premijeru Haradinaju, u kojem se takođe izražava nada da će novoizglasani pregovarački tim Kosova maksimalno da doprinese naporima Tačija u dijalogu, kabinet kosovskog predsjednika objavio je još jedno pismo, prenosi "Kossev".

Ovoga puta, Tačiju je pisao Makron. Međutim, iako se u pismu govori o potrebi za mirom i dijalogom, ne pominje se eksplicitno sam dijalog između Beograda i Prištine.

Ipak, to pismo je datirano na 18. decembar, dok ga je francuska ambasada uputila Tačiju 19. decembra kada su uveliko u toku žive diplomatske prepiske. Inače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je primio pismo od Emanuela Makrona još krajem novembra.

Pismo Makrona Tačiju prenosimo u cjelosti:

„Cjenjeni gospodine predsjedniče,

Vaše prisustvo u Parizu 11. novembra, zajedno sa još 96 čelnika država, vlada i lidera međunarodnih organizacija za mene je predstavljalo čast.

Zahvaljujem Vam se.

Vaše učešće na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i Prve mirovne konferencije u Parizu je bilo od velikog značaja.

Svojem učešćem ste doprinjeli dostojanstvenom i emotivnom odavanju počasti milionima žrtava tragedije koja je duboko urezana u sjećanje našeg naroda i koja je usmjerila sudbinu svijeta.

To je dalo priliku nama političarima, svjesnih kompleksnosti izazova sa kojima se suočavamo, da utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije.

Izražavajući još jednom ogromno zadovoljstvo zbog mogućnosti da Vas ugostim 11. novembra 2018. i moju zahvalnost za Vaše prisustvo tom simboličkom danu, molim Vas, gospodine predsjedniče, prihvatite uvjerenje mog najvećeg uvažavanja.“

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок