Uoči izbora za Evropski parlament

Makron otkriva planove za "evropsku renesansu"

  • 04.03.2019. 22:11

Francuski predsjednik Emanuel Makron smatra da će izbori za Evropski parlament u maju biti odlučujući i upozorava da je Evropa u opasnosti.

Makron se u članku koji će sutra biti objavljen u nekoliko listova u zemljama EU založio za "evropsku renesansu". 

"Evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikada kao sada nije bila tako neophodna još od Drugog svjetskog rata, pa ipak, nikada Evropa nije bila u većoj opasnosti", napisao je Makron u članku koji će objaviti listovi kao što su "Gardijan", "Di velt" i "El pais". 

Makron smatra da nacionalizam ne nudi ništa i da će biti odbačen. 

Makron, između ostalog, predlaže uspostavljanje evropske agencije za zaštitu demokratije koja će obezbijediti stručnjake koji će da štite izbore od manipulacija i zabraniće strano finansiranje evropskih političkih partija. 

Makron, takođe, predlaže reviziju šengena i formiranje zajednične granične policije i evropske kancelarije za azil. 

On se založio za zabranu rada kompanijama koje prijete evropskim strateškim interesima i pozvao na tip politike "Evropa na prvom mjestu", kao što su to već učinile SAD i Kina. 

U pokušaju da ubijedi evropske građane da ne podržavaju nacionaliste Makron je pozvao evropske institucije i države da učestvuju u "Konferenciji za Evropu" do kraja godine. On ističe da bi cilj ove konferencije bio da predloži političke izmjene bloka, uključujući reviziju postojećih sporazuma. 

"U ovoj Evropi ljudi će ponovo imati kontrolu nad svojom sudbinom. U takvoj Evropi, uvjeran sam, i Britanija će imati svoje mjesto", napisao je Makron.

Тагови: