Makron objavio plan za jačanje odbrane od hakerskih upada

  • 18.02.2021. 22:24

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je danas plan za bolji odgovor javnih ustanova i privatnih kompanija protiv sajber kriminalaca nakon dva hakerska napada na dvije bolnice i rast broja sličnih upada u Francuskoj.

Zbog hakerskih napada na bolnice u Daksu i Vilefranš sur Sain određeni broj pacijenata prebačen je u druge ustanove pošto je francuski sistem zdravstvene zaštite pod pritiskom usljed pandemije virus korona.

Makron je o napadu razgovarao sa zvaničnicima i radnicima obje bolnice, navodeći da incident pokazuje koliko je prijetnja ozbiljna.

"Učili smo iz ovih napada, od kojih neki dolaze od država u sklopu novih sporova između naroda, drugi od mafije", naglasio je Makron tokom video konferencije.

Prema njegovim riječima, pojedini napadi imaju "kriminalne" motive a drugi su pokretani radi "destabilizacije" zemalja.

Makron je pri tom mislio na masovni hakerski napad na američke savezne agencije prošle godine i krađu dokumentacije o vakcinama iz Evropske agencije za lijekove u novembru.

On je ukazao na potrebu za međunarodnom saradnjom između policije i bezbjednosnih agencija nakon što su ukrajinske vlasti potvrdile da je štetni program "Egregor" i hakerska mreža uništena u toj zemlji prošlog mjeseca nakon zajedničke operacije SAD, Francuske i Ukrajine.

Iz Makronove kancelarije je saopšteno da će vlasti odvojiti oko 500 miliona evra za pomoć u jačanju sistema odbrane sajber prostora u javnom i prvatnom sektoru. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)