Predsjednik Francuske

Makron: Nismo bili spremni za ovakvu krizu

  • 13.04.2020. 22:11

Francuska prolazi kroz težak period, rekao je danas predsjednik Emanuel Makron.

Makron je priznao da njegova zemlja nije bila dovoljno spremna da se suoči sa izazovom koji je predstavljala pandemija virusa korona.

"Epidemija usporava, vidljivi su rezultati. Zahvaljujući našim naporima, svaki dan je ostvaren napredak, ali naša zemlja nije bila dovoljno spremna za ovu krizu. Svi ćemo izvući pouku", naglasio je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Makron je istakao da se mjere blokade produžavaju do 11. maja, dodajući da je napredak postignut, ali da bitka još nije dobijena.

On je rekao da se učenici viših škola neće vraćati nastavi prije ljeta, kao i da restorani, bioskopi i ostala mjesta javnog okupljanja ostaju zatvorena.

Predjsednik Francuske je zatražio od najosjetljivijih grupa građana da ostanu izolovani.

Makron je ocijenio da je manjina Francuza bila izložena novom virusu korona i da je nacija još daleko od kolektivnog imuniteta.

“Najbolji put za izlazak iz ove epidemije je vakcina. To je nasigurniji način, iako ćemo do njegove realizacije sačekati još nekoliko mjeseci”, zaključio je Makron.

Francuski predsjednik još jednom je pozvao na više solidarnosti u Evropi i ukazao da niko sam ne može da pobijedi u ovoj borbi.

Nešto ranije francuske vlasti objavile su da je broj preminulih od virusa korona u povećan sa 14.393 na 14.967.

Prema navodima u saopštenju, 6.821 pacijenata je na odjeljenjima intenzivne njege, što je smanjenje u odnosu na jučerašnjih 6.845.

U saopštenju se ističe da su vlasti i dalje na oprezu jer bolnice i dalje primaju veliki broj pacijenata.

Тагови: