Francuski predsjednik

Makron kritikovao neuspjeh samita EU

  • 01.07.2019. 14:03

Francuski predsjednik Emanuel Makron kritikovao je danas neuspjeh samita EU na kojem je trebalo da bude donesena odluka o rukovodećim funkcijama u evropskom bloku, ali je izrazio nadu da će dogovor biti postignut sutra.

"Samit smo okončali neuspjehom, a to je veoma loša slika za Evropski savjet i Evropu. Jasno je da ovaj neuspjeh izazvan nekim ličnim ambicijama", naglasio je Makron. 

Neimenovane diplomate izjavile su ranije da sve ukazuje na to da su lideri veoma blizu dogovora i da bi Holanđanin Frans Timermans mogao biti novi predsjednik Evropske komisije. 

Međutim, dogovor nije postignut o preostalim funkcijama, uključujući predsjednika Evropske centralne banke. 

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je poslije maratonskih pregovora u Briselu da kandidat iz te zemlje za poziciju predsjednika Evropskog savjeta Kristalina Georgijeva nije više u trci. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je poslije samita u Briselu da je sve otvoreno po pitanju raspodijele rukovodećih funkcija i da lideri nisu mogli da nastave sastanak jer su bili previše umorni. 

Samit lidera EU biće nastavljen sutra ujutru u 11.00 časova, a zvaničnici su rekli da predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk danas neće održati najavljenu konferenciju za novinare.

Тагови: