Nisu podržali izbor Silvi Gular

Makron izgubio u okršaju sa Merkel, posljedice mogu da se osjete u regionu

11:32, 13.10.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Predsjednik Francuske Emanuel Makron pretrpio je ozbiljan poraz nakon što poslanici Evropskog parlamenta nisu podržali izbor Silvi Gular za evropsku komesarku. Šamar Makronu, ali i svojevrstan okršaj s Angelom Merkel mogli bi da imaju implikacije i na region, odnosno da uspore rješavanje kosovskog problema.

Njemačka je preko Hrišćansko-demokratske unije ponizila francuskog predsjednika Makrona budući da je Silvi Gular upravo on kandidovao za ovu poziciju. Makronu je tako samo vraćeno ono što je on Njemcima ranije činio. Tako je u svega nekoliko mjeseci “od novog lidera Evrope” i “čovjeka koji je palicu najmoćnijeg lidera preuzeo od Angele Merkel” dobio šamar od kojeg će mu obraz dugo bridjeti.

Gular je trebalo da vodi resore unutrašnjih poslova, industriju, odbranu, svemirsku politiku, digitalna pitanja i kulturu, ali su čak 82 poslanika glasala protiv nominacije, dok je 29 bilo za.

"Makron je ponižen, Francuska je poražena. I pored dogovora sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon den Lajen, Gular nije izabrana i sada je jasno da on nema većinu u Evropskom parlamentu", kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Parizu.

Promjena atmosfere u okvirima evropske administracije

"Ovo sada unosi haos i nove nemire u Evropu. Makron je juče samo u jednom danu izašao sa šest saopštenja. Očekuju se njegovi naredni koraci. Može se očekivati da on sada bude jedini koji bi mogao da spriječi otvaranje pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije o članstvu u EU", navodi sagovornik. Iako se ne može govoriti o potpunom porazu Makrona i Francuske, njima je u EP zadat ozbiljan udarac.

Kako se nove okolnosti mogu odraziti na Srbiju?
Prije svega, opterećeni svojim problemima i novim sukobima, Njemačka i Francuska mogle bi s radara potpuno da izgube Kosovo i eventualno postizanje kosovskog rješenja.

"Kada govorite sa Evropljanima, njima je sada važno samo da se očuva mir u vašem regionu. Svi polaze od toga da Srbiji ekonomski ide dobro, da nema razloga da se ratuje i da predsednik Vučić to neće dozvoliti", navodi naš sagovornik.

NOVOSADSKI SAMIT ili novo udruživanje unutar Evrope

U svjetlu gubljenja interesovanja za ovaj region došlo je i do Novosadskog samita Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama shvatili su da je izgubljeno mnogo vremena i da sve tri države jačaju ako zajedno djeluju.

Srbija ima trgovinsku razmjenu sa zapadnobalkanskom šestorkom od četiri milijarde evra, ispred toga je samo Njemačka, ali ne treba zaboraviti da je potencijal s regionom dva puta veći, posebno ukoliko dođe do ukidanja barijera, na čemu se radi.

"Novosadski samit će ući u udžbenike ako sve bude realizovano kako su trojica lidera zamislila. To je početak stvaranja novog Beneluksa. Kada su poplave, svi pomažemo jedni drugima, isto je u slučaju svih kriza, katastrofa… Do kraja godine, tri države pokušaće da primijene pravilo po kojem bi građani Srbije, recimo, mogli da putuju u Albaniju samo sa ličnom kartom, a radne dozvole važiće za sve tri zemlje", kaže jedan od sagovornika i naglašava da će ubuduće, recimo, kod izgradnje autoputeva Srbija moći da uvozi varioce, tesare, majstore… Tri države zajedno bi se borile i protiv ilegalne migracije, odnosno zajedno bi se suprotstavljale ovakvim težnjama.

"Da je Evropa zbog ovog udruživanja srećna, nije, ali moraće da podrži jer se poštuju sva pravila koja važe unutar EU", kaže sagovornik.

Niko nam ne nudi podjelu, niko nam ne nudi ništa

Imali smo ozbiljan i otvoren razgovor, i to je sve što mogu da kažem – izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sastanka koji je imao sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom. Kako je kazao, o detaljima ne može da govori, ali je naglasio da je jasno da nam “niko ne nudi podjelu”.

"Ne nudi nam niko nikakvu podjelu, niko nam ne nudi ništa. Niko neće ništa da nam da. Svi hoće da vide Srbiju bez Kosova, a da li će to da uljepšaju sa mašnicom crvenom, plavom ili zelenom, za mašnice nisam zainteresovan", rekao je Vučić.

On je ovako odgovorio na pitanje da li je od Grenela dobio uvjeravanje da će prištinske takse na srpsku robu biti ukinute, da li će od Srbije biti traženo nešto za uzvrat, i da li je bilo riječi o podjeli Kosova. Naveo je da “za razliku od drugih političara, ne pričam velike priče i volim da prođe određeno vrijeme pa tek onda izađem u javnost”.

"Šta očekujete? Amerika je priznala Kosovo i tu odluku neće da promjene. Šta očekujete nego da traže da priznamo nezavisnost?", kazao je on.

Zašto Gular nije dobila podršku?

Silvi Gular je bliska saradnica Emanuela Makrona. Nije zadovoljila poslanike još tokom svojih preliminarnih pisanih odgovora, prije svega zato što se njeno ime pominje u dvije istrage koje se odnose na fiktivno zapošljavanje u okviru njene stranke Modem, zbog čega je bila u obavezi da vrati EP 45.000 evra koje je dobio njen saradnik dok je bila evropska poslanica, iako je obavljao partijske zadatke.

Prozvana je i zbog toga što je dobijala čak 12.000 evra mjesečno od trusta mozgova “Bergruen”, tokom 27 meseci, što ukupno iznosi od 324.000 do 350.000 evra, i to za učešće u organizaciji nekoliko sastanaka i pisanje dva izvještaja po petnaestak stranica.

Iako je istakla da protiv nje nije podignuta optužnica, to joj nije bilo dovoljno da prođe.