Francuski predsjednik

Makron: Evropa ne smije da ostane talac Bregzita

17:13, 22.03.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropa ne smije da ostane talac procesa Bregzita koji je u toku.

"Evropski projekat ne smije ostati zarobljenik Bregzita", rekao je Makron novinarima, u vrijeme kada se britanska premijerka Tereza Mej bori da ubijedi poslanike u duboko podijeljenom parlamentu da podrže njen sporazum o Bregzitu, nakon što je na samitu EU dobila još vremena za povlačenje Britanije iz bloka, preneo je Rojters.

Evropski savjet jednoglasno je donio odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije odloži za 22. maj 2019. godine, navodi se u zaključima dvodnevnog samita lidera EU koji je sinoć završen u Briselu.

Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sljedeće nedjelje podrži Sporazum o povlačenju.

"Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sljedeće nedjelje ne bude odobren od strane Donjeg doma, Evropski savjet pristaje na odlaganje do 12. aprila 2019. godine i očekuje da Velika Britanija prije tog datuma Evropskom savjetu predstavi naredne korake", izjavio je po završetku samita predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.