Predsjednik Francuske

Makron čeka kraj izbora na Kosmetu da se uključi u dijalog

  • 27.09.2019. 08:55

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da čeka da se završe izbori na Kosovu i Metohiji kako bi se uključio u rješavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine.

Makron je u kratkom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u okviru generalne debate 74. zasjedanja Generalne skupštine UN u NJujorku, rekao da mu je bila posebna čast i zadovoljstvo nedavna posjeta Srbiji.

Dačić je čestitao Makronu za odličan govor prilikom posjete Srbiji, navodeći da je to jedna od najboljih posjeta nekog stranog zvaničnika u istoriji Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U okviru generalne debate u UN, Dačić je imao kratak susret sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom koji je rekao da se raduje skorom dolasku u Srbiju i tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Dačić je na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN učestvovao na neformalnom radnom ručku ministara inostranih poslova članica i posmatrača Američko-jadranske povelje /A5/ u prisustvu pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipa Rikera i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera sa kojima je prije sastanka razgovarao.

Članice A5 i posmatrači, među kojima je i Srbija, razgovarali su o situaciji u regionu i aktuelnim dešavanjima u Sjevernoatlantskom savezu.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman, te predstavnici drugih delegacija članica A5.

Dačić se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN sastao i sa ministrom inostranih poslova Bjelorusije Vladimirom Makejem sa kojim je razgovarao o posjeti predsjednika Bjelorusije Srbiji koja će biti praćena održavanjem ekonomsko-poslovnog foruma.

On se sastao i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Al DŽabarom koji je izrazio interesovanje za nove investicije u oblasti energetike i infrastrukture u Srbiji.

Dačić je kao jednu od važnih oblasti saradnje izdvojio turizam, ukazujući da će tome doprinijeti i nedavno stupanje na snagu Sporazuma o ukidanju viza između dvije zemlje.

Dačić se u UN sastao i sa sa ministrom spoljnih poslova Iraka Mohamedom al-Hakimom koji je ukazao da su potrebe Iraka u oblasti rekonstrukcije infrastrukture velike i pozvao srpske firme da učestvuju u tim projektima, a kao oblasti od posebnog interesa izdvojio je poljoprivredu, energetiku i zdravstvo.

Dogovoren je nastavak političkog dijaloga na najvišem nivou i međusobna podrška u pitanjima od prioritetnog interesa za dvije zemlje.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Jermenije Zohrabom Mnacakanianom Dačić je najavio skoro otvaranje ambasade u Jerevanu, uz ocjenu da će taj korak predstavljati dodatni podsticaj daljem razvoju bilateralnih odnosa.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.