Predsjednik Francuske

Makron: Bregzit istorijski alarm za Uniju

  • 31.01.2020. 22:41

Izlazak Velike Britanije iz EU je istorijski alarm koji bi trebalo da izazove reformu Unije kako bi se izgradio snažan i efikasan blok, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Makron je naglasio da želi da vidi bliske odnose sa Velikoj Britanijom nakon Bregzita, ali da ta zemlja jednostavno ne može u isto vrijeme biti u EU i izvan nje, te da će Francuska nastaviti da štiti interese svoje ribarske i poljoprivredne industrije, piše "Raša tudej".

"Tokom ovih pregovora, svih 27 nas će ostati ujedinjeno", kaže Makron, aludirajući na preostale zemlje članice EU i na pregovore o odnosima sa Londonom nakon Bregzita.

On je današnji dan opisao kao "tužan", uz napomenu da je kampanja za Bregzit, koja je sprovedena 2016. godine, bila zasnovana na lažima, preuveličavanjima i garancijama koje nikada neće biti realizovane.

Makron je istakao da je izlazak Velike Britanije iz EU šok, ali da se dogodio jer je Evropa prečesto korišćena kao žrtveni jarac za poteškoće.

Francuski lider govorio je i o odnosima Francuske i Velike Britanije u prošlosti, ali i budućnosti, rekavši da je duga istorija ove dvije zemlje "napisana krvlju, slobodom, hrabrošću i bitkama".

Makron kaže da Francuzi nikada neće zaboraviti koliko duguju Velikoj Britaniji i ističe da će britanski državljani u Francuskoj i dalje biti "kao kod svoje kuće" iako nakon Bregzita u EU više neće imati ista prava.

Velika Britanija će u ponoć zvanično napustiti EU. Britanske zastave su već uklonjene iz i ispred institucija Unije, a zastava Evropske unije uklonjena je ispred prostorija Stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu.

Njemački kancelar Angela Merkel ocijenila je Bregzit kao "duboki rez" za ostale članice EU.
Komentarišući izlalak Velike Britanije iz EU, koji će se zvanično dogoditi u ponoć, Merkelova je upozorila da će se tokom ove godine voditi intenzivni pregovori u vezi sa odnosima u budućnosti.

"To je duboki rez za Njemačku i svih 27 članica EU, ali želimo da ostanemo blizak partner i prijatelj Velioke Britanije", poručila je Merkelova u video-snimku emitovanom nekoliko časova pred Bregzit.

Merkelova je najavila da će se sa Britancima voditi intenzivni pregovori koji je odrediti ovu godinu, posebno u području ekonomije i trgovine, javio je AFP.

Njemački kancelar ističe da će Evropa braniti svoje interese, posebno kada je riječ o integritetu jedinstvenog tržišta EU, ali i napominje da će dosta stvari zavisiti i od same Velike Britanije.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.