Makron: Borimo se protiv separatizma, ne protiv religije

  • 05.11.2020. 18:08

Francuski predsjednik Emanuel Makron poslao je pismo uredniku Fajnanšel tajmsa u kojem objašnjava svoj stav prema muslimanima u Francuskoj, nakon što ga je taj list optužio za stigmatizovanje manjine u izborne svrhe i za podsticanje osjećanja straha i sumnje prema njima.

Komentarišući svoj odgovor, koji je objavljen u Fajnanšel tajmsu, Makron je ranije danas na Tviteru napisao da ne treba njegovati neznanje izokretanjem riječi jednog predsjednika i da je poznato gdje takve stvari mogu da vode.

"Nikome neću dozvoliti da tvrdi da Francuska ili njena Vlada podstiče rasizam prema muslimanima. Francuska se bori protiv islamskog separatizma, nikad protiv islama", poručio je Makron.

Navodeći niz terorističkih napada u Francuskoj u posljednjih pet godina, Makron je nagovijestio da, nažalost, postoje određeni okruzi u Francuskoj i na internetu koji su postali “tlo za uzgajanje terorista, gdje djevojčice nose nikab i gdje ih odgajaju tako da mrze naše vrijednosti”.

"To je ono protiv čega se bori Francuska, protiv mržnje i smrti koja prijeti njihovoj djeci – nikad protiv islama. Protivimo se obmani, fanatizmu i nasilnom ekstremizmu, a ne religiji", naglasio je Makron.

Makron je podsjetio na nedavne napade vođene vjerskim radikalizmom u Parizu, uključujući napad na radnike satiričnog magazina “Šarli ebdo” 2015. godine, napad ispred ranijih prostorija tog magazina u septembru, obezglavljivanje francuskog nastavnika istorije Samjuela Patija 16. oktobra i napad ispred crkve u Nici 29. oktobra.

Patija je ubio tinejdžer nakon što je francuski nastavnik na času prikazao karikaturu islamskog proroka Muhameda tokom lekcije o slobodi govora.

Makron je tada podržao ono što je Pati učinio, izjavivši da Francuska nikada neće odustati od slobode govora, nakon čega su mnoge muslimanske zemlje pozvale na bojkot francuskih proizvoda.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)