Djeca prošla kroz pakao

Majke ubijene, mališani se satima krili od ubica narko kartela

  • 06.11.2019. 10:04

Osmoro djece, od kojih su neka tek bebe, preživjeli su napad ubica narko-kartela u Meksiku, u kojem su stradale njihove majke, ali su prošli kroz pakao krijući se satima u grmlju, dok su neki od njih pješačili kilometrima tražeći pomoć.

U masakru koji se dogodio u ponedjeljak na lokalnom putu u meksičkoj državi Sonora, na granici sa Sjedinjenim Državama, ubijeno je devet članova američke mormonske porodice, tri majke i šestoro djece, iz zasjede koju su postavile ubice narko-kartela.

Napadači su mecima zasuli tri vozila u kojima su se nalazile žrtve koje su živjele na sjeveru Meksika, a jedno od vozila je potpuno izgorjelo. AP navodi da da je jedna od žena koja se nalazila u automobilu sakrila svoju bebu na pod automobila i izašla mašući rukama da bi pokazala da ne predstavlja prijetnju. Ona se možda udaljila od vozila da bi skrenula pažnju ubica sa djeteta, a njeno izrešetano tijelo pronađeno je 15 metara od automobila.

Napad je preživjelo osmoro djece, ali ono što su preživjeli u udaljenim planinskim predjelima Sonore skoro je neopisivo. Petoro djece zadobilo je toliko teške povrede da su ih meksičke vlasti prevezle do granice vojnim helikopterom, kako bi dobili medicinsku njegu u SAD.

Medicinski zvaničnici naveli su da su djeca bila u stabilnom stanju u trenutku kada su krenula na taj put. Troje preostale djece koja nisu povrijeđena smještena su kod članova porodice u selu La Mora.

Njihova rođaka Kendra Miler ispričala je da je 13-godišnji Devin Blejk Langford, koji nije povrijeđen, preuzeo odgovornost i hodao oko 22.5 kilometara do La More da bi pozvao pomoć.

"Nakon što je vidio kako mu majka i brat ginu, Devin je sakrio šetoro braće i sestara u grmlju i prekrio ih grančicama, kako bi bili na bezbjednom dok se on ne dovede pomoć. Pošto se dugo nije vraćao, njegova devetogodišnja sestra je napustila skloništa da bi pokušala da dođe do sela", navela je Miler.

Djevojčica Mekenzi Rajn Langford hodala je satima po mraku, dok nije pronađena nekoliko sati nakon što su ostala djeca spašena. Djeca su bila sama oko šest i po sati.

Na snimcima razgovora između spasilaca može se čuti da se vodila debata o teškoj odluci o tome da li rizikovati još života ili sačekati da stigne meksička vojska. Kada su pronašli djecu, zatekli su zastrašujući prizor. Osmogodišnja Kodi Grejson Langford bila je pogođena u vilicu i obilno je krvarila, dok je druga djevojčica pogođena u nogu i leđa.

Meksički zvaničnici su saopštili da su oni žrtve zamjene identiteta i da su napadači vjerovatno mislili da veliko terensko vozilo pripada suparničkoj bandi. Žrtve su živjele u sjevernoj meksičkoj državi Sonora, u selu La Mora, 70 kilometara od Daglasa u Arizoni.

Žrtve su živjele u La Mori, više decenija starom naselju osnovanom kao dio Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, oko 110 kilometara od Daglasa u Arizoni. Većina pripadnika te crkve je rođena u Meksiku i ima dvojno državljanstvo. Stanovinici La More sebe nazivaju mormonima, mada zvanično nisu povezani ni sa jednom crkvom.

Ovo nije prvi put da su pripadnici te odmetnute crkve napadnuti na sjeveru Meksika, gdje su se njihovi preci nastanili prije više decenija. Bendžamin LeBaron, aktivista protiv kriminala koji je u srodstvu sa ubijenima u napadu, ubijen je 2009. u susjednoj državi Čivava.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?