Venecuela

Maduro: Doći će dan kada će Guaido biti uhapšen

  • 14.02.2020. 22:29

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro izjavio je danas da vlasti nisu pritvorile lidera opozicije Huana Guaida zato što sudovi to nisu naredili, ali je upozorio: "To će se dogoditi".

Maduro je ovu primjedbu iznio na sastanku s predstavnicima međunarodnih medija tri dana nakon što se Guaido vratio sa turneje po Sjedinjenim Državama i Evropi, prkoseći sudskom nalogu koji mu je zabranio da napušta zemlju.

Uprkos naredbi, službenici na granici su pustili Guaida u zemlju nakon što je stigao komercijalnim letom na glavni međunarodni aerodrom u Venecueli.

Maduro je rekao da će Guaido biti uhapšen onog dana kada venecuelanski pravosudni sistem odluči da treba da bude zatvoren, "zbog svih zločina koje je počinio".

"Taj dan još nije stigao", dodao je u odgovoru na pitanje novinara AP. "Ali doći će".

Analitičari i protivnici Madura kažu da se venecuelanski pravosudni sistem ne može posmatrati kao nezavisan od izvršne vlasti i da on efektivno djeluje kao produžena ruka vlasti.

Lider opozicije je sada drugi put putovao van Venecuele uprkos zabrani. U oba slučaja mu je bio dozvoljen povratak u zemlju.

Guaido (36) je u napetom sukobu za vlast s Madurom od kada se prošle godine proglasio predsjednikom Venecuele. Posljednje međunarodno putovanje Guaida bio je pokušaj prikupljanja podrške dok se njegov antivladin pokret bori da povrati zamah, a Maduro učvršćuje svoju moć.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм