Evropska slobodna alijansa

Lužički Srbi žele da formiraju svoj parlament u Njemačkoj

  • 05.11.2018. 21:39

Lužički Srbi formiraće svoj autonomni parlament, koji su izabrali na referendumu, saopštila je danas Evropska slobodna alijansa (Europe Free Alliance).

“Lužički Srbi su iskoristili svoje pravo na samoopredjeljenje: tražili su demokratski legitimisan parlament - Srpski Sejm o kojem su juče glasali na dobrovoljnom referendumu. Cilj izbora je da omogući Lužičkim Srbima pravo na samoopredjeljenje u kulturnim i obrazovnim pitanjima, volju da preuzme odgovornost i da na taj način sudeluju u kreiranju svoje budućnosti”, navodi se na Fejsbuk stranici EFA-e.

Dodaje se da su izbori održani “pod međunarodnim nadzorom i prisustvovalo im je ukupno osam posmatrača”.

“Referendum o stvaranju Srpskog sejma održan je bez ikakvih problema pa će se 17. novembra održati konstitutivna sjednica prvog demokratski slobodno i tajno izabranog parlamenta u gradu Šlajfe. Sljedeći koraci u parlamentu biće početak pregovora za priznavanje parlamenta kao javnog tijela, te predlaganje novih sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj autonomiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je za taj “uspeh” zaslužna članica EFA-e Lužička alijansa.

“EFA čestita rođenje parlamenta. Nastavićemo odbranu svih oblika samoodređenja”, poručuje se u saopštenju.

Lužička alijansa (Lausitzer Allianz) djeluje u njemačkim pokrajinama Saksonija i Brandenburg, u kojima živi oko 60 hiljada Lužičkih Srba. Pripadaju zapadnoslovenskoj grupi naroda, a konfesionalno su većinom protestanti i katolici.

Starija organizacija Lužičkih Srba “Domovina” optužila je ranije Lužičku alijansu za separatizam, uz ocjenu da se krupne promjene na polju autonomije mogu ostvariti samo u saradnji sa vlastima.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.