Niko ih neće

Luke Malte ne primaju migrante

  • 11.06.2018. 10:31

Luke Malte neće primiti brod "Akvarijus" sa stotinama migranata i lica koja traže azil, koji se nalazi u Sredozemnom moru od kada su italijanske vlasti odbile da ga prihvate, rekao je danas premijer Malte DŽozef Muskat.

"Primio sam poziv od premijera Đuzepea Kontea u vezi sa pitanjem `Akvarijusa`. Malta potpuno poštuje svoje međunarodne obaveze i neće primiti brod u svoje luke. Nastavićemo, tamo gdje je moguće, da vršimo pojedinačne humanitarne medicinske evakuacije u vanrednim slučajevima", napisao je Muskat na "Tviteru".

On je dodao da je zabrinut zbog uputstava koje su italijanske vlasti dale "Akvarijusu" i da je takva politika kontradiktorna međunarodnim normama, te da bi mogla da dovede do opasnih situacija, prenio je "Sputnjik".

Spasioci su rekli da među ljudima na brodu ima 123 maloljetnika bez pratnje, 11 djece i sedam trudnica.

Prema međunarodnom pravu, ljudi koji su spaseni na moru treba da budu prebačeni u najbližu i najbezbjedniju luku da bi dobili pomoć.

Vlasti Malte insistiraju da se spasavanje desilo u području koje nadgleda Libija i da je akcija koordinisana iz Rima, te da Valeta ne snosi odgovornost za rješavanje situacije i da ne može da primi migrante i azilante.

Prema podacima njemačke nevladine organizacije "SOS Mediteran", na "Akvarijusu" se nalazi 629 ljudi. Italijanski koordinacioni spasilački centar naredio je brodu da ostane na poziciji 35 nautičkih milja od Italije i 27 nautičkih milja od Malte.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.