"Ne vide kakva je tamo situacija"

Lukašenko odbrusio Makronu: Dajte da ja dođem tamo i pregovaram sa "Žutim prslucima"

  • 21.08.2020. 16:27

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko imao je spreman odgovor na ideju francuskog lidera Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima u Bjelorusiji. Kako kaže, prvo on treba da dođe u Francusku i posreduje između Makrona i Žutih prsluka.

"Makron želi da posreduje u pregovorima u Bjelorusiji. Dajte prvo ja da dođem tamo, budem posrednik između Žutih prsluka i Makrona. Ne vide kakva je tamo situacija - ne daj Bože - i teror i Žuti prsluci“, naveo je Lukašenko.

Francuski predsjednik rekao je juče, poslije razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Evropska unija ne želi da se ponovi ukrajinski scenario u Bjelorusiji.

Makron je istakao da je ruski lider Vladimir Putin podržao prijedlog da se Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) uključi kao posrednik u situaciji u Bjelorusiji.

„Tokom pregovora koje sam vodio (sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom) insistirali smo na potrebi da se u Bjelorusiji sprovede demokratski, inkluzivni prelaz kroz dijalog između vlasti i civilnog društva i opozicije, kao i da se organizuju slobodni izbori u dobrim uslovima. To smo juče potvrdili i na evropskom nivou. I spremni smo da tome doprinesemo kao posrednici“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za medije.