Predsjednik Bjelorusije

Lukašenko o državama NATO-a: To su sve lažovi i pokvarenjaci, maštaju o jurišu na istok

  • 23.06.2021. 18:44

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je, komentarišući aktivnost NATO-a pored granica njegove zemlje, pozvao taj vojno-politički blok da ne „zamajava“ Minsk pričama o odbrambenim vježbama i miroljubivosti, a države NATO-a nazvao „lažovima i pokvarenjacima“ .

- Vi ste najmanje lažovi, a ponajviše ste pokvarenjaci. Vi ste sve vrijeme lagali, obmanjivali nas, ali danas to neće moći. Mi ćemo sve uraditi da zaštitimo svoju zemlju - rekao je Lukašenko u Brestu tokom ceremonije posvećene 80. godišnjici napada nacističke Njemačke na SSSR.

Predsjednik Bjelorusije je podsjetio na obećanja NATO-a da se neće širiti prema Istoku.

- Mi smo se ovoga naslušali od 1941. godine, kada smo vam vjerovali i nismo naučili lekcije iz istorije, poklonivši vam poslije pobjede Istočnu Evropu, takozvane zemlje Varšavskog pakta, u zamjenu za vaša obećanja da nikada nećete napraviti korak u našem pravcu - rekao je on.

Kako je naveo Lukašenko, u Minsku vide da kolektivni Zapad nastavlja da „mašta“ o novom "jurišu na Istok", svjetskoj dominaciji i zaplijeni bogatih resursa istočno od Bjelorusije.

- I upravo ti naši sinovi, koji ovdje stoje pod zastavom pobjednika, zapamtite, oni će uraditi sve kako biste vi mirno živjeli na svojoj zemlji, u Bjelorusiji. Vi, znači Ukrajinci, Bjelorusi i Rusi, Poljaci, Jevreji, Tatari. Svi koji žive na ovoj zemlji. To je vaša zemlja. Vas nigdje ne čekaju i nemojte da vjerujete obećanjima da će vam time što ste dobili ‘kartu Poljaka’, dokument kojim se potvrđuje pripadnost poljskoj naciji, vas tamo primiti raširenih ruku - dodao je Lukašenko.