Kukavičije jaje

London osniva svoju "Srpsku listu", da oslabi Srbiju

  • 13.12.2018. 09:25

Po nalogu britanskih obavještajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke Srba koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan "Srpskoj listi" koja je reprezentativna i najjača politička opcija u južnoj srpskoj pokrajini, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na bezbjednosne službe Srbije.

Prema ovim informacijama, cilj londonskog projekta jeste da se umanji uticaj zvaničnog Beograda na Kosovu i Metohiji i da se Srbi što više integrišu u prištinske institucije, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi samoproglašeno Kosovo imalo navodni dokaz multietničnosti i poštovanja manjina.

Projekat predviđa i stvaranje klime opšteg otpora ideji razgraničenja kao mogućeg trajnog rješenja pitanja Kosova, kako među Albancima na Kosmetu, tako i u centralnoj Srbiji čime bi Beograd bio doveden pred svršen čin - da je priznanje samoproglašenog Kosova u sadašnjim granicama jedino rješenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije. 

List iz povjerljivih izvora saznaje da je u ovom aranžmanu glavna veza Britanaca na Kosmetu politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe za formiranje nove stranke. 

Šeholi, koji je u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja u januaru će organizovati skup u Čaglavici na kojem će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima Beograda i Prištine. 

Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije u Srbiji - Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa Kosova i Metohije Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković i Aleksandar Jablanović. 

Prema saznanjima lista, finansijsku podršku organizaciji ovog skupa pruža britanska neprofitna fondacija IMAN čije sjedište je u Londonu, a čine je gotovo uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz gornjeg doma parlamenta i članovi Rotari kluba. 

Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti prvenstveno u funkciji britanskih interesa, ali i njemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu. 

Organizaciju IMAN predvodi Ribal el Asad, član ugledne sirijske porodice iz koje potiču dvojica predsjednika ove države, pokojni Sadat i aktuelni Bašar. 
 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм