Trovanje ruskog špijuna

London optužuje Putina za slučaj Skripalj

  • 06.09.2018. 11:36

Britanski državni sekretar za bezbjednost Ben Volas optužio je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da je u krajnjoj instanci on odgovoran za napad nervnim agensom novičokom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u martu na teritoriji Engleske.

"U krajnjoj instanci on je odgovoran, to je šef države", rekao je Volas za Bi-Bi-Sijev radio četiri.

London je juče optužio rusku vojnu obavještajnu službu GRU da je sprovela operaciju tog trovanja.

Britansko tužilaštvo podiglo je juče optužnice protiv dvojice državljana Rusije, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, zbog trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju.

Premijerka Tereza Mej rekla je u obraćanju poslanicima da je britanska obavještajna služba zaključila da Petrov i Boširov rade za rusku vojnu obavještajnu agenciju GRU.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je potom da imena tih ljudi Rusiji ne znače ništa.

Kako kaže, skeptična je da su dvojica Rusa učestvovala u napadu na Skripalja i njegovu ćerku i misli da je to pokušaj britanske premijerke Tereze Mej da se iskupi pred tamošnjim parlamentom.

"Znate, šest mjeseci je prošlo. Tačno šest mjeseci je bilo 4. septembra. Imam samo jedno pitanje: Ako su Britanci to znali, zašto nisu ranije pričali o tome", izjavila je Skripaljeva.

Smatra da je teorija britanskih istražitelja da su dvojica optuženih koristili lažne ruske pasoše sumnjiva i da su njihove slike lako mogle da se digitalno manipulišu u dokumenta.

Zbunjena je, kako kaže, što se britanske vlasti protive njenoj želji da se sastane sa Sergejom i Julijom Skripalj u Velikoj Britaniji, prenosi TAS S.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.