"Bregzit"

London EU neće platiti dogovoreni iznos 

  • 13.09.2018. 20:18

Velika Britanija platiće znatno manji iznos EU od dogovorenih 39 milijardi funti, ukoliko se ne postigne konačan sporazum, izjavio je britanski ministar za "Bregzit" Dominik Rab.

Na pitanje koliko će Velika Britanija da plati Briselu, Rab je za Bi-Bi-Si rekao da ne želi da pominje cifre, ali da će iznos biti znatno manji od onog koji je dogovoren u sporazumu o izlasku iz EU. 

On je upozorio da će vjerovatno biti potrebno vrijeme da se utvrdi koliko će Velika Britanija morati da plati, ukoliko London i Brisel ne postignu sporazum. 

Rab je rekao i to da smatra da EU mora da promijeni stav o Sjevernoj Irskoj, čija je granica sa Republikom Irskom postala ključni problem tokom pregovora o "Bregzitu". 

"Mislim da će morati da se promijeni stav o granici u pristupu Brisela i da će morati da nas sretnu na pola puta", dodao je Rab. 

Britanski ministar istakao je da bilo kakvim sporazumom o "Bregzitu" mora da se utvrdi jasan model odnosa Londona i Brisela, nakon što Velika Britanija napusti EU. 

On je rekao da se može reći da će postojati politička deklaracija, koja će nakon pregovora dobiti oblik sporazuma, ali je ponovio da je neophodno da se postavi jasan odnos, kao i smjer u kojem će se i EU i Britanija kretati kako bi se sporazum postigao.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.