Klimatske promjene

London će do sredine vijeka biti kao Barselona

  • 11.07.2019. 12:34

Do 2050. godine u mnogim gradovima doći će do velikih klimatskih promjena, pa će klima u Londonu ličiti na onu iz Barselone, tvrde švajcarski klimatolozi.

Čak 22 odsto gradova svijeta suočiće se sa do sada nezabilježenim klimatskim prilikama, poput intenzivnijih suvih razdoblja i monsunskih sezona. 

Mnogi gradovi, posebno oni u siromašnijim zemljama, naći će se pred značajnim izazovima, uključujući velike i rastuće populacije, ali ni bogati megapolisi neće biti izuzeti. 

Stručnjaci za klimu u "Krouter Labu", istraživačkoj grupi sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Cirihu, procjenjuju da će Madrid više nalikovati Marakešu, Sietl će imati klimu toplog San Franciska, a klima u Tokiju ličiće na onu iz Šangaja. 

Klima u Stokholmu biće kao ona iz današnje Budimpešte, a Pariz će nalikovati Kanberi. 

Švajcarski stručnjaci analizirali su gradove širom svijeta, uključujući sve glavne gradove i većinu urbanih centara sa više od milion stanovnika. 

Studija je objavljena u časopisu "Plus van". Riječ je o prvoj globalnoj analiza vjerovatnih promjena klimatskih prilika u velikim gradovima kao posljedice globalnog zagrijavanja. 

Klimatolozi su procijenili da će 77 odsto analiziranih gradova biti suočeno sa zapanjujućim promjenama klimatskih uslova do sredine vijeka. 

Mnogi gradovi širom sjeverne hemisfere za 30 godina mogli bi nalikovati mjestima koja su više od hiljadu kilometara južnije prema ekvatoru. 

Evropski gradovi zagrijavaće se za prosječno 2,5 stepeni više na nivou godine, a ljeta i zime mogli bi biti topliji za 3,5 i 4,7 stepena Celzijusovih. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија