Loše iskustvo

Ljetovalište u Grčkoj otvara samo 20 odsto hotela iz bizarnog razloga

  • 14.05.2020. 16:06

Grčki hotelijeri nisu raspoloženi da ovog ljeta širom otvore vrata turistima iz inostranstva, a naročito iz zemalja Evropske unije. Razlog je loše iskustvo ranijih godina.

Predsjednik udruženja kritskih hotelijera Manolis Cakalakis je za lokalne medije izjavio da nije siguran da će na ovom grčkom ostrvu predstojeće sezone biti otvoreno više od 20 odsto hotela. Razlog je izuzetno bizaran - plaše se tužbi turista!

Naime, Cakalakis je objasnio da su prethodnih godina mnogi turisti iz EU rado tužili grčke hotele iz raznih razloga. Ove godine bi mogli da tuže vlasnike hotela u slučaju da se zaraze kovidom 19. Tako je, recimo, prije tri godine jedan britanski turista tužio i dobio odštetu od 20.000 funti, jer je tvrdio da je u kritskom hotelu dobio gastroenteritis.

"Nijedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura naše hotele od takvih eventualnih situacija, a mi nećemo moći da dokažemo da su se zarazili u avionu, kafiću, u radnji, na ulici", kaže Cakalakis.

Grčka ima 9.950 hotela od kojih su polovina porodični, mali hoteli sa najviše 50 soba. Dobra strana je što ovi objekti najčešće nemaju centralnu klimu, za koju se sumnja da pogoduje širenju virusa. Mikis Teodorakis, ministar turizma Grčke, uvjeren je da će testovi riješiti problem, pa insistira na tome da svi koji dođu u Grčku uz pasoš prilože test na kovid 19.

Ministar je u nekoliko navrata priznao da očekuje dramatično lošiju sezonu, pa i da ne bi bio iznenađen da polovina hotela leto 2020. pauzira.

Mediteranske zemlje su objavile okvirne datume kada planiraju da počnu da primaju turiste. U junu će prvi gosti stiži u UAE, Kipar i, možda, Crna Gora. Prvog jula se otvoraju Grčka, Italija i Bugarska. U avgustu će turiste primiti Španija i Turska. Zanimljivo je da Francuska i Portugal smatraju da će tek 2021. godine potpuno otvoriti granice za turiste.

Тагови: