Korona u Južnoj Americi

Ljekari moraju čekati da pacijent umre, da bi nekom ustupili njegov krevet

  • 09.04.2020. 13:20

Ljekar iz najteže pogođenog grada korona virusom u Ekvadoru izjavio je za Raša Tudej da je situacija takva da moraju čekati da pacijent umre kako bi drugom mogli ustupiti njegov krevet.

Medicinsko osoblje susreće se sa nedostatkom respiratora, kreveta, lijekova i zaštitnih sredstava boreći se protiv pandemije Covida-19, rekao je lokalni lijekar, pozivajući međunarodnu zajednicu da interveniše, piše Klix.

U zemlji je od srijede zabilježeno 4.450 slučajeva i 242 smrtnih slučajeva. Skoro 70 posto potvrđenih slučajeva dolazi iz oblasti Guajas.

Novinar RT razgovarao je s liječkarom koji je zamolio za anonimnost strahujući da bi mogao dobiti otkaz zbog kršenja šutnje o onome što se pretvorilo u nacionalnu katastrofu.

– Uslovi u bolnicama, gdje bi trebali da se spasavaju životi, u kritičnom su stanju. To je tužno. Moram reći da u mnogim slučajevima moramo pričekati da jedan pacijent umre kako bi drugi mogao imati svoj krevet i ventilator – istakao je on.

Borba protiv Covid-19 teško utiče na medicinsko osoblje koje mora bez odgovarajuće zaštite raditi sa pacijentima.

Prema izvještaju Guajas koledža medicinskih sestara, sedam medicinskih sestara je preminulo dok ih je 147 pozitivno na testovima.

– Više od 40 medicinskih radnika umrlo je tokom pandemije: lijekari i medicinske sestre. Podaci su skriveni od očiju javnosti – kazao je on, dodavši kako je vrlo važno shvatiti da medicinsko osoblje ne može raditi u takvim uslovima.

Тагови: