Alabama

Ljekara koji obavi ABORTUS čeka 99 godina zatvora, zabranjeni u bilo kojoj fazi trudnoće

  • 16.05.2019. 06:59

Republički Senat u Alabami glasao je za zabranu abortusa u bilo kojoj fazi trudnoće, uključujući i slučajeve silovanja ili incesta. Zakonom bi se osiguralo da se ljekari koji obavljaju abortuse mogu suočiti s kaznom do 99 godina zatvora.

Ovo je najstrožiji zakon o abortusu u Sjedinjenim Američkm Državama koji je izglasan sa 26 glasova za i pet glasova protiv.

Prošle sedmice, Gruzija je postala četvrta država koja je donijela takozvanu zabranu abortusa u 2019. godini, dok su Ajova i Sjeverna Dakota donijele slične zakone u prethodnim godinama.

Umjesto da provode strategiju koju su aktivisti protiv pobačaja preferirali u prošlosti, kao što je zabrana abortusa u kasnoj trudnoći, novi zakoni napisani su da zabrane praktično sve abortuse u državi.

"Naš zakon kaže da je dijete u majčinoj utrobi osoba", kazao je republikanac Teri Kolins.

Zakon koji je izglasan u Alabami sada ide na potpisivanje guvernerki Kej Ivej koja se još nije izjasnila hoće li ga potpisati. Inače, ona je do sada govorila kako je protivnica prava na abortus.

Nacionalna organizacija za žene ove mjere nazvala je neustavnim tvrdeći kako političari koji se protive abortusu na ovaj način samo žele prikupljati svoje glasove na idućim izborima.

Burne su reakcije javnosti na uvođenje novog zakona u Alabami. Demokratski senator Rodger Smitherman, kako žene moraju imati pravo da same odlučuju šta će raditi sa svojim tijelima.

"Djevojčici od 12 godina koja ostane trudna nakon silovanja na ovaj način poručujemo kako nema izbora", istakao je Smitherman.

Poznata glumica i aktivistkinja za prava žena također je nedavno pozvala sve žene na seksualni štrajk u znak protesta protiv zabrane abortusa. 

"Dok ne dobijemo zakonsku kontrolu nad vlastitim tijelima, mi jednostavno ne možemo riskirati trudnoću", kaže Milano.

S druge strane, i druge američke države poput Georgije, Mississippija i Kentuckyja također su donijele takozvani zakon o srčanom otkucaju koji podrazumijeva zabranu pobačaja ukoliko se na ultrazvuku čuju otkucaji fetusa.

Međutim, srčana aktivnost kod fetusa može se otkriti počevši od otprilike šeste sedmice trudnoće, prije nego mnoge žene znaju da su trudne. Zabranom pobačaja nakon toga, većina žena nema nikakvo pravo izbora da li zadržati trudnoću.

U SAD-u je na snazi više različitih zakona o abortusima, a samo ove godine u 16 od 50 saveznih država donesen je neki oblik zakona koji ograničava pravo na abortus.

Тагови: