"Još su u teškom stanju"

Ljekar o kliničkoj slici dječaka (17), djevojčice (16) i petomjesečne bebe koji su na respiratoru zbog korone

  • Извор: Блиц
  • 15.10.2021. 21:12

Dječak od 17 godina, djevojčica od 16 godina i petomjesečna beba - troje djece trenutno bije životnu bitku priključeno na respirator na Instututu za majku i dijete. Kako je došlo do toga da su i djeca sada životno urožena, čini se da ni ljekarima nije do kraja najjasnije.

Načelnik pulmologije Instituta za majku i dijete u Srbiji doktor Predrag Minić za Blic kaže da je stanje oboljele djece još uvijek jako teško.

– Stalno ih obilazimo. Primjećuje se blagi pomak u njihovom stanju, ali i dalje su životno ugroženi. Taj pomak je samo tehnički, to znači da im umjesto 100 odsto kiseonika, sada treba 90 – pojašnjava načelnik pulmologije.

Kliničke slike sve teže

Kliničke slike djece sve su teže, a pedijatri već izvesno vrijeme upozoravaju da se sa novim sojevima razvoj bolesti sve više približava onom kod odraslih. Na sreću to su još uvijek većinom pacijenti koji na pregledima imaju blažu kliničku sliku. Međutim, ako se uporedi sa slikom od početka pandemije onda su tu, ipak, učestalije upale pluća i zahvaćenost bilo kog drugog organa.

Prof. dr Vladislav Vukomanović objasnio je da je klinički obrazac sada dosta drugačiji.

– Prije samo šest mjeseci dominantni kada je riječ o težini bolesti su bili bolesnici sa multisistemskim inflamantornim sindromom. Mi smo ih imali ovde oko 55, nešto možda i više. Svi su izlječeni i nadamo se potpuno zdravi – navodi Vukomanović.

Ističe da se sada radi sa pacijentima sa teškim upalama pluća.

– Sva tri ova bolesnika na respiratoru imaju teške upale pluća i primljen je pre 48 sati jedan bolesnik koji ima upalu srčanog mišića i upalu srčane kese – znači raznolike i veoma teške akutne manifestacije ove bolesti”, dodaje doktor.

Kako dijete dolazi do respiratora?

Kako dolazi do toga da dete završi na respiratoru bilo je pitanje za načelnika pulmologije Inistituata za majku i dijete.

– Tinejdžeri koji su na respiratoru imaju potpuno identičnu kliničku sliku kao i odrasli. Ono što se dešava petomesečnoj bebi, mi do sada nismo videli. Neobjašnjivo je. Tako nešto nam se još nije desilo – kaže ovaj stručnjak.

On pojašnjava da postoje dva stadijuma u razvoju bolesti – prvi je sama infecija, drugi zapaljenski odgovor na tu infekciju. Doktor Minić objašnjava da se klinička slika kovida kod djece razvija tako da sve počinje od nosa koji slini.

– Vrlo brzo bolest se spušta na druge respiratorne organe i dolazi do pluća. Pluća su najvažniji organ. Tu se nalazi “krvna mreža” preko koje virus dospeva u krvotok. Nakon toga virus uništava druge organe – navodi doktor Minić, pojašnjavajući da nema nikakve razlike između razvoja bolesti kod dece i kod odraslih.

Važna poruka za roditeje

Ipak, i doktor Minić i doktor Vukomanović imaju važnu poruku za sve roditelje.

– Roditelji zaraženih sad su svesni šta se desilo, ali treba reagovati na vrijeme. Ovo nije plašenje roditelja, već urazumljenje. Svega jedan odsto je vakcinisane dece u Srbiji. Ne možemo tako da se borimo sa pandemijom. Čim ima više zaraženih odraslih, biće i više zaražene dece – jasan je dr Minić koji još jednom apeluje na sve da se vakcinišu, te da prirodno zaražavanje nije opcija.

S njim se slaže i dr Vukomanović koji je u ranijoj izjavi za RTS naveo da je situacija alarmantna.

– Ono što je loša vijest, da ne kažem alaramantna vest, je da djeca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razamišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška – poručuje doktor Vukomanović.

U drugoj dječjoj klinici – Dečjoj klinici Kliničko bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” su 24 kovid pozitivnih mališana, mnogi od njih imaju obostranu upalu pluća.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије