Liza Montgomeri će biti pogubljena 12. januara u SAD-u

  • 02.01.2021. 14:00

Američki žalbeni sud omogućio je da jedina žena osuđena na smrtnu kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama bude pogubljena prije nego što novoizabrani predsjednik Džo Bajden zvanično preuzme dužnost.

Presudom, koju je u petak donijelo tročlano vijeće američkog suda za Distrikt Kolumbija, zaključeno je da je sudac nižeg suda pogriješio kad je prošle sedmice naredbom izbrisao datum pogubljenja Lize Montgomeri.

Sudija američkog okružnog suda Rendolf Mos donio je odluku da je nezakonito odgođeno izvršenje pogubljenja Lize Montgomeri, ukinuvši naredbu direktora zatvora kojom je zakazana njeno pogubljenje za 12. januar.

Montgomeri je trebala biti pogubljena smrtonosnom injekcijom u saveznom popravnom kompleksu u Terre Hauteu u državi Indiana, u decembru, ali Mos je odgodio izvršenje nakon što su njeni advokati zaraženi koronavirusom.

Mos je zaključio da prema njegovoj naredbi biro zatvora nije mogao odgoditi pogubljenje Montgomeri barem do 1. januara. No žalbeno se vijeće nije složilo.

Advokati Montgomeri, rekla je da će njen pravni tim tražiti da se razmotri slučaj i da Montgomeri ne bi trebalo da bude pogubljena 12. januara.

Montgomeri je osuđena zbog ubistva 23-godišnje Bobbie Jo Stinnett u gradu Skidmoreu na sjeverozapadu Misurija u decembru 2004. godine.

Njen pravni tim je tvrdio da ona ima ozbiljne mentalne bolesti i da je pretrpjele ozbiljne traume kroz svoj život, apelujući na predsjednika Donalda Trampa da joj udijeli milost i promijeni kaznu u doživotni zatvor.

Džo Bajden se protivi smrtnoj kazni.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.