Južna Afrika

Likvidacija poznatog fudbalera povezana sa ubistvom Srbina?

  • 30.07.2019. 11:07

Tim detektiva u Južnoj Africi istražuje da li je nekadašnji fudbaler Mark Bačelor ubijen radi osvete zbog navodne uloge u krađi tone kokaina koji je krijumčaren krajem 2018. godine, u koju je, kako se sumnja, bio umiješan i ubijeni Srbin Ivan Đorđević.

Poznati bivši fudbaler ubijen je ispred svoje kuće prošlog ponedeljka u Johanezburgu, kada su njegovom automobilu prišla dvojica napadača na motorima i osuli paljbu u njegovom pravcu. U automobil je ispaljeno više od sedam metaka i Bačelor je preminuo na licu mjesta.

Južnoafrički mediji prenijeli su da je napad preživio njegov baštovan, koji se takođe nalazio u vozilu. Izvještavajući o ubistvu, tamošnji mediji prenijeli su da je ovakav obrazac prepoznatljiv za srpske kriminalce koji gospodare tamošnjim podzemljem. Nekoliko dana nakon likvidacije, detektivi su došli do novih saznanja - Ivan Đorđević poslovao je proše godine sa Bačelorom, koji je vodio preduzeće za naplatu dugova, a obojica su navodno bili umiješani u krađu kokaina.

"Droga je u Južnu Afriku došla preko luke Port Elizabet i Kejptauna u decembru prošle godine iz Brazila i Holandije", prenio je južnoafrički nedjeljnik “Sandej tajms”.

Isti tim detektiva radi na rasvjetljavanju ubistva Bačelora i Đorđevića, koji je ubijen na sličan način u aprilu ove godine. Podsjećanja radi, Đorđević je ubijen u trenutku kada je automobilom ušao u stambeni kompleks Brajanston u Johanezburgu.

Njemu su prišla dvojica napadača sa puškama R5 i ispalili čak 26 metaka. Đorđević, iako je bio u blindiranom "mercedesu", izašao je iz vozila i pokušao da pobjegne, međutim egzekutori su ga sustigli i ubili. Napad i Đorđevićev pokušaj bjekstva snimile su nadzorne kamere u kompleksu.

Inače, Đorđević je ranjen i u septembru 2017. godine, dok je sjedio u svom automobilu na parkingu u Bedfordu, predgrađu Johanezburga, a i tada se spekulisalo da napad ima veze sa neraščišćenim računima oko droge.

Istog dana kada je ubijen Mark Bačelor, medijima je dao izjavu kontroverzni biznismen Nafiz Modak, inače dobro poznato lice tamošnjeg podzemlja. Modak je, kako prenosi “Njuz24” takođe bio saradnik nekadašnje fudbalske zvijezde. On je rekao da je Bačelor bio “porodičan čovjek, a ne čovjek za rat”.

Ime Nafiza Modaka se prije nešto više od godinu dana našlo i u srpskim medijima, i to kada je u Beogradu ubijen Gorgija-Gorg Darmanović. Kako je “Blic” pisao, Darmanović je pobjegao u Beograd 2014. godine kako bi izbjegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminalni svijet u toj zemlji, ali se i sukobio sa režimom bivšeg predsjednika ove zemlje Džejkoba Zume.

Darmanović je godinama radio kao u Agenciji za državnu bezbjednost u Južnoafričkoj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije, a informacije koje je posjedovao kao operativac u Agenciji davao je medijima, nekada po nalogu saradnika, a posljednji put za knjigu “Predsjednikovi čuvari” novinara Žaka Poa, koja je razotkrila najmračnije tajne vlasti nekadašnjeg predsednika Zume.

Naime, "Njuz 24" je u izvještaju sa suđenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbjeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, objavio da je jedan od svjedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa “nekim iz Srbije”, a da je ta osoba "ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja" knjige “Predsjednikovi čuvari”.

Ubistvo Ivana Đorđevića isti je modus operandi kao i pucnjava na Darka Kulića, bivšeg pripadnika srpske garde u Randburgu u julu prošle godine, pisali su južnoafrički mediji nakon ove likvidacije. Kulić je tada ubijen, a automobil “mercedes benc”, koji su koristila dvojica napadača, pronađen je zapaljen. U automobilu je pronađena i spaljena automatska puška.

Đorđević je bio prijatelj Dobrosava Gavrića, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Južnoj Africi. U Srbiji je Gavrić osuđen na 35 godina zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)