Epidemija će trajati mjesecima

Lijek za HIV moguće rješenje za koronavirus?

  • 02.02.2020. 20:30

U najboljem slučaju, epidemija koronavirusa završiće se nakon ljeta ove godine, zaključak je stručnjaka sa Univerziteta u Torontu.

S obzirom da je do sada potvrđeno skoro 10.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a tek je januar, to bi moglo da značtijoš novih 25.000 slučajeva, ako infekcija nastavi da se širi istom brzinom, piše Blic.

Istovremeno, veliki broj stručnjaka smatra da možda već sada postoji veliki broj zaraženih u Kini, ali da tamošnje vlasti ne žele to još da objave. Dramatičnije prognoze kažu da je broj zaraženih i veći, a nedavno je jedna medicinska sestra iz Kine objavila da je ukupan broj oboljelih čak 90.000.

Prognoze kanadskih stručnjaka dolaze u isto vrijeme kada i najava istraživača da će vakcina, najvjerovatnije, biti testirana tek za dva mjeseca.

Takođe, u sredu je tim naučnika iz Australije objavio da su uspešno razvili laboratorijski uzgojenu verziju novog koronavirusa, prvog koji je rekreiran van Kine. Ovaj pomak će ubrzati stvaranje vakcine, prenio je Rojters.

Istraživači Instituta za infekcije i imunitet Piter Doerti u Melburnu kažu da će podeliti svoj uzorak, koji je uzgojen od inficiranog pacijenta, sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i laboratorijama širom sveta.

– Ovo je korak, dio slagalice kojoj smo mi doprinijeli – rekao je zamjenik direktora instituta Majk Keton, ukazujući da sama ta činjenica što su je razvili neće preokrenuti situaciju u borbi protiv virusa.

Istovremeno sa saznanjima iz Australije, saopšteno je da Rusija i Kina zajednički rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa, a Peking je predao genom virusa Moskvi

Lijek za HIV moguće rješenje?

Kao mogući lijek za virus testira se lijek koji se koristi u terapiji osoba oboljelih od HIV.

– Kineske zdravstvene vlasti zatražile su lijek “Aluvia” u pokušaju da se izbore sa krizom – izjavila je Adel Infante, portparolka kompanije “AbbVie Inc” iz Čikaga.

U nedostatku efikasnih antivirusnih lijekova, kineska nacionalna zdravstvena komisija ranije je predložila lijek “Aluvia”, pilulu koja sadrži lopinavir i ritonavir, kao jedan od dva moguća lijeka za tretiranje simptoma virusa trenutno poznatog pod nazivom 2019-nCoV . Druga moguća terapija je nebulizovani alfa-interferon, prenio je “Rojters”.

Podsjećemo, prema zvaničnim podacima, na teritoriji cele Kine broj zaraženih premašio je 9.600, a preminulih je najmanje 213. Epidemiju je izazvao novi virus iz porodice koronavirusa koji je najvjerovatnije potekao od životinja kao što su slijepi miševi i zmije.

SZO proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u četvrtak da koronavirus predstavlja vanrednu situaciju na globalnom nivou.

SZO je proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou nakon što se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao, prenosi AP.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.