Grčka

Lideri Zlatne zore osuđeni na zatvor

  • 14.10.2020. 13:43

Lideri ultradesno orijentisane Zlatne zore, nekada treće stranke po veličini u parlamentu Grčke, osuđeni su danas na zatvorske kazne zbog upravljanja kriminalnom grupom i povezanosti sa zločinima iz mržnje počinjenim tokom velike ekonomske krize u ovoj zemlji.

Sud je izrekao kazne od 13 godina zatvora šestorici bivših poslanika, uključujući lidera Zlatne zore Nikosa Mihalolijakosa.

Ostali bivši poslanici dobili su od pet do sedam godina zatvora za članstvo u kriminalnoj grupi. Sud će odlučiti kasnije ove sedmice da li bilo koja od ovih kazni može biti uslovna.

Zlatna zora je prvi put ušla u parlament 2012. godine, na vrhuncu krize, a tada je nastupala sa antiimigrantskom platformom koristeći nezadovoljstvo građana zbog mjera štednje, korupcije i uljuljkanosti političkog establišmenta.

Najuticajniji članovi Zlatne zore uhapšeni su 2013. godine, poslije ubistva antifašističkog repera Pavlosa Fisasa. Ubistvo je izvršio pristalica ove partije, a potom su uslijedili veliki protesti širom Grčke, nakon čega su vlasti pokrenule akciju protiv ove stranke.

Policija je pronašla oružje bez dozvole i nacističke zastave u domovima članova stranke.

Sud je izrekao kaznu doživotnog zatvora i još 10 godina zatvora članu Zlatne zore zbog ubistva Fisasa.

Тагови: