Lideri Kongresa se evakuišu u vojnu bazu, specijalne snage ušle u zgradu

  • 06.01.2021. 23:38

Lideri Kongresa se evakuišu iz kompleksa Kapitola i biće sprovedeni u obližnju vojnu bazu McNair u Vasingtonu, prenosi CNN.

Kako je naveo zvaničnik savezne policije za CNN, evakuacija je u toku.

Sjednica američkog Kongresa trebalo bi da bude nastavljena u toku noći, kada bude bezbjedno, prenose mediji.

Specijalne snage ušle su u zgradu Kongresa, nakon što je aktuelni američki predsjednik Donald Tramp naredio Nacionalnoj gardi da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Vojska je aktivirala Nacionalnu gardu od 1.100 vojnika, rekao je vojni zvaničnik za "New York Times", a guverner Virdžinije poslao je članove Virdžinijske garde zajedno sa 200 vojnika da uguše nasilje u glavnom gradu.

"Kapitol hil je evakuisan. Kada sve bude ponovo bezbjedno vratićemo se i dovršiti ono na šta nas obavezuje Ustav SAD. Ovo je Amerika. Nećemo dozvoliti rulji da zavlada i potkopa vladavinu prava", izjavio je predskedavajući demokratskog odbora za komunikacije u Predstavničkom domu Kongresa Hakim Džefri, prenio CNN.

Na sjednici koja je prikinuta zbog upada demonstranata potvrđeni su rezultati predsjedničkih izbora iz Alabame i Aljaske.

Prema rezultatima izbora koje je sertifikovao Kongres, pobjedu u ove dvije države odnio je aktuelni predsjednik Donald Tramp.