Najavljeno pošumljavanje

Lideri G7 obećali pomoć Brazilu oko požara u Amazoniji

09:49, 26.08.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Lideri G7, okupljeni na samitu u Bijaricu, izrazili su spremnost da pomognu Brazilu u borbi protiv požara koji bukte širom Amazonije i obnovi prašume dok se na desetine hiljada vojnika priključuje gašenju vatrene stihije koja je uznemirala cijeli svijet.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da su lideri samita blizu sporazuma o podršci Brazilu, dodajući da će dogovor obuhvatiti i tehničke i finansijske mehanizme kako bi pomoć bila što efikasnija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će njena i druge zemlje razgovarati sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni.

"Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovdje su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cijele naše Zemlje, zato moramo da nadjemo zajednička rješenja", istakla je Merkel.

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsjednikom Čilea, a njemačka kancelarka je navela da nude “svu moguću logističku i drugu pomoć”, koju će organizovati EU.

Merkel je dodala i da brazilski predsjednik Žair Bolsonaro ulaže “značajne snage” u borbu protiv požara.

Papa Franjo je pozvao vjernike da se mole da se požari u Amazoniji što je prije moguće stave pod kontrolu.

"Svi smo zabrinuti zbog požara u Amazoniji", rekao je papa, upozorivši da su zelena pluća šume od ključnog značaja za našu planetu.

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro je na Tviteru objavio da je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom koji je rekao da će Izrael uputiti avion za pomoć u gašenju požara, prenosi AP.

Bolsonaro je u petak objavio da će njegova vlada uputiti 44.000 vojnika da pomognu u gašenju požara u prašumama Amazonije, ali je do sada upućeno samo nekoliko stotina.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom.

Odluka o angažovanju vojske uslijedila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsednika Bolsonara i načina na koji se ponio prema krizi. On je u petak donio dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona.

Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu. Rekao je i da “razgovara sa svima” o tom problemu, uključujući predsjednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

20.000 požara za mjesec dana

Satelitski snimci pokazuju da je ove godine u oblasti Amazonije izbilo više od 41.000 požara, od čega polovina samo u ovom mjesecu.

Prašuma u Amazoniji, koja se naziva i “plućima svijeta”, jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promjena zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvodi kiseonik, navodi BBC.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da će se uskoro doći do tačke kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu.

BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.