Plovi bez jasnog odredišta

Liban odbio navode da će primiti sporni tanker

  • 30.08.2019. 16:24

 Liban je odbacio danas navode Turske da će primiti iranski tanker "Adrijan Darija", koji plovi Sredozemim morem bez jasnog odredišta sa naftom čiju isporuku SAD smatraju nelegalnom.

Svaka promjena pravca velikog broda, koji prevozi naftu vrijednu 140 miliona dolara, izaziva intenzivne spekulacije. 

Brod je bio zadržan na Gibraltaru šest sedmica, a potom je oslobođen iako su se SAD tome protivile jer sumnjaju da je nafta namijenjena Siriji, prenio je AFP. 

Iran je demantovao da vrši prodaju nafte Siriji, ali stručnjaci smatraju da je vjerovatni scenario prebacivanje nafte na drugi brod i potom njeno transportovanje u neku sirijsku luku. 

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu ranije je demantovao da tanker plovi prema turskoj luci Iskenderun i rekao da brod ide prema Libanu. 

Kasnije je dopunio izjavu i preciziraio da tanker ne plovi prema nekoj libanskoj luci, nego prema teritorijalnim vodama te zemlje. 

Liban je brzo odbacio mogućnost da tanker pristane u neku njegovu luku, uz napomenu da nikada ne kupuje sirovu naftu, pošto ne posjeduje rafinerije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.