Argentina

Leglo pedofila: Gluvonijemi mladić raskrinkao upravu ugledne crkvene institucije

  • 04.08.2019. 18:32

Ezekviel Viljalonfga, 18-godišnji, gluvonijemi mladić otkrio je detalje iz crkvenog instituta Provolo u Mendozi koji su potresli Argentinu. 

Kako je ispričao, na znakovnom jeziku, on i njegovi prijatelji bili su žrtve sveštenika pedofila. 

"Mislim da je sve u Crkvi lažno. Sve što nam daju da čitamo, recitujemo, način na koji nam govore da se moramo ponašati. Mislim da su lažovi i demoni", rekao je 18-godišnjak, prenosi "France 24".  

Tek kada je odrastao Ezekvial je naučilo znakovni jezik jer mu ta specijalizirana katolička ustanova u podnožju Anda nije omogućila da ga nauči.

Imao je sedam mjeseci kada je njegova majka shvatila da je gluv. Od 4. do 16. godine boravio je u institutu Provolo i samo je vikendima dolazio kući. 

"Život tamo je bio strašan. Nismo ništa učili, nismo međusobno komunicirali, nismo poznavali znakovni jezik. Pisali smo ono što nismo razumjeli, pitali jedni druge, ali niko ništa nije razumio", izjavio je on.

Njegovo i svjedočenja 20 drugih žrtva biće ključno u procesu protiv sveštenika - 83-godišnjeg Nikole Koradija i 59-godišnjeg Horasia Karbaća te 49-godišnjeg baštovana škole Armanda Gomeza. 

Velika pobjeda 

Nikola Koradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, koji je posljednjih godina također uzdraman pedofilskim skandalom, te je preuzeo vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje. 

U Mendozu je prebačen 1998. godine gdje je vodio instituciju do novembra 2016. kada je pritvoren. 

U sklopu te velike afere, prošle je godine 50-godišnji Horhe Bordon (Jorge Bordon) osuđen je na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. 

U toku su još dva procesa protiv 15-orice optuženih. 

Spremačica Paola Gonzales je majka 16-godišnje Milagros, koja je bila zlostavljana u tom besplatnom institutu, koji je prije skandala uživao veliki ugled. 

Čim su objavljena prva svjedočenja žrtava, pitala je svoju kćer o zlostavljanjima i ona joj je gestama pokazala šta su joj radili. Skromna žena govori da je "svoju bol pretvorila u borbu" i dodala da je "otvaranje procesa velika pobjeda".

Pomoćni biskup La Plate monsinjor Alberto Bočati, kojeg je u julu 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da "ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarisao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oproštaj i stremiti ozdravljenju, bez mržnje", naglasio je.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.