Odrobijao kaznu

Lažni doktor koji je ubio ženu, djecu i roditelje na slobodi

  • 28.06.2019. 20:42

Ozloglašeni francuski ubica Žan Klod Roman (65) koji se predstavljao kao doktor, da bi potom ubio svoje roditelje, ženu i dvoje djece, izašao je iz zatvora poslije 26 godina.

Roman se predstavljao kao svršeni student medicine, da bi potom lagao da se zaposlio u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi. Kada su otkrili da je prevarant, počinio je nesvakidašnji zločin.

Ženu je izbo oštrim predmetom do smrti, a onda puškom ustrijelio svoje dvoje djece i roditelje, zajedno sa psom.

Roman je za zločin osuđen u januaru 1993. godine.

"Napustio je svoju ćeliju u Sent Moru u ranim jutarnjim satima i otišao u lokalnu dobrotvornu organizaciju," rečeno je u zatvoru sjeverno od grada Limoža, u kom je lažni doktor boravio.

Slučaj je potresao čitavu Francusku, a na osnovu ovog zločina napisana je knjiga i snimljen je film.

Roman je u početku živio od novca od prodaje studentskog stana koji su mu roditelji poklonili dok je studirao u Lionu. Kad je taj novac potrošio, uzeo je ušteđevinu od rodbine i prijatelja, koje je ub,eđivao da se bavi investiranjem u fondove na koje ima pravo kao radnik UN-a.

Do 1992. godine neke od žrtava njegove novčane prevare intenzivno su ga zapitkivale gde je njihov novac. Jedan od njegovih prijatelja počeo je da sumnja od trenutka kada je shvatio da se Romanovo ime ne nalazi na popisu zaposlenih u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Romand je izrazio žaljenje zbog svega što je učinio, a u zatvoru je u međuvremenu postao veliki vjernik.

Brat njegove ubijene žene Emanuel Krol žestoko je kritikovao odluku o njegovom puštanju na slobodu.

"Teško mi je da čujem reč "slobodan" koja se odnosi na njega. Po mom mišljenju, iz svega ovoga je izašao kao pobjednik," rekao je Krol za francuske medije.