Šef ruske diplomatije

Lavrov: Teheran ne čini ništa što je zabranjeno

  • Извор: СРНА
  • 25.09.2021. 20:08

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Iran ne čini ništa što je zabranjeno u vezi sa nuklearnim obavezama Teherana.

Lavrov se na konferenciji za novinare pred govor na zasjedanju Generalne skupštin UN osvrnuo na izglede za obnovu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), poznatog i kao nuklearni sporazum sa Iranom - sporazum iz kojeg je bivši američki predsjednik Donald Tramp jednostrano izašao 2018. godine.

Lavrov je napomenuo da su SAD tokom pregovora o JCPOA rekle da nisu spremne da daju "pisane garancije" da buduće administracije neće napustiti sporazum, prenosi "Sputnjik".

Međutim, Lavrov je naglasio da postoji nada i optimizam da se JCPOA obnovi, jer je to nešto što žele i Iran i SAD.

"Iran ne čini ništa što je zabranjeno", rekao je Lavrov komentarišući nuklearne obaveze Teherana.

On je dodao da Teheran poštuje odredbe o neširenju i ponaša se u skladu sa dodatnim protokolom sporazuma o zaštitnim mjerama.

Sporazum JCPOA potpisan je 2015. između zemalja P5+1, (Kina, Francuska, Rusija, Britanija i SAD - plus Njemačka), EU i Iran.

Prema sporazumu, Teheran je trebalo da smanji svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija SAD.

Međutim, nakon što je Trampova administracija jednostrano povukla Vašington iz dogovora 2018. godine, Teheran je polako počeo da se odmiče od svojih nuklearnih obaveza prema JCPOA, istovremeno naglašavajući da nuklearni program zemlje ostaje isključivo miroljubiv.

Pregovori o mogućoj obnovi JCPOA održani su u Beču, ali su prekinuti nakon što je posljednja runda završena krajem juna. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao je u petak da će se Iran "vrlo brzo" vratiti na ove razgovore.