Ruski šef diplomatije

Lavrov poručio: Rusija NIKAD NEĆE PODRŽATI vojno rješenje za Venecuelu

  • 03.06.2019. 16:49

Rusija ne može niti će ikada podržati vojno rješavanje krize u Venecueli, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolumbijskim kolegom Karlosom Holmesom Truhiljom u Moskvi podsjetio da se Moskva u više navrata usprotivila upotrebi sile ili bilo kakvog miješanja u unutrašnja pitanja Venecuele i drugih zemalja. 

"Sukobi se ne mogu riješiti prijetnjama, jer se time stvara antagonizam u društvu i iluzija da opozicija može da preuzme vlast na nezakonit način, koristeći strano oružje. Bez sumnje, to ne možemo i nećemo podržati", rekao je Lavrov. 

Lavrov je naglasio da će Rusija pružati podršku Venecueli u skladu sa okvirima međunarodnog zakona, kao i da postoji Povelja UN i da će Moskva zahtijevati da rješenje za krizu bude isključivo zasnovano na tom dokumentu, javio je TASS. 

Na pitanje šta je zajedničko za krizu u Siriji i Venecueli i rusku ulogu u pronalaženju rješenja, Lavrov je istakao da Rusija u oba slučaja zagovara rješavanje krize dijalogom. 

"Rusija je igrala ključnu ulogu u usvajanju Rezolucije 2254 Savjeta bezbjednosti UN, koja je zasnovana na jasnoj napomeni da samo državljani Sirije treba da odrede budućnost svoje zemlje", izjavio je Lavrov, uz napomenu da je isti pristup potreban i kada se radi o krizi u Venecueli.