Ministar spoljnih poslova Rusije

Lavrov: Pokret nesvrstanih i njegova glavna načela jako potrebni svijetu

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2021. 12:26

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da status posmatrača u Pokretu nesvrstanih Rusiji otvara šansu da se još jače uključi u rešavanje svih neriješenih regionalnih i globalnih pitanja, ali i da pomogne u osiguranju mira.

Lavrov je istakao da su Pokret nesvrstanih i njegova glavna načela jako potrebni svijetu, posebno zbog toga što situacija na globalnom nivou postaje sve turbulentnija.

On je u govoru na samitu u Beogradu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zahvalio članicama pokreta što su Rusiji jednoglasnom odlukom dozvolile da ima status posmatrača i pročitao poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina učesnicima skupa.

Lavrov je ukazao da u godini kada Pokret nesvrstanih obilježava jubilej svi moraju da imaju na umu da je pokret prije 60 godina svijetu poslao jaku poruku da nema druge alternative nego da sve zemlje zajedno rješavaju sve probleme i izazove koji evoluiraju.

"Ne smijemo zaboraviti ni glavne koncepte UN i poretka u svijetu uopšte. Moramo izbjegavati dvostruke standarde i čuvati uzajamno poštovanje i saradnju. Neophodna je i udružena borba za očuvanje ljudskih prava, kao i zajednička borba protiv terorizma", poručio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija se nada da će njeno svojstvo posmatrača u Pokretu nesvrstanih pomoći svim koordinisanim akcijama u interesu demokratizacije i unutrašnjih odnosa, kao i da će doprinijeti opštem uspjehu.

U statusu posebnog gosta učesnicima skupa obratio se ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je ukazao da se razne vrste nejednakosti šire svijetom, navodeći da je prema izvještajima UN tim nejednakostima obuhvaćeno gotovo 70 odsto svjetske populacije.

"Tehnološki jaz između razvijenih i nerazvijenih je sve veći", istakao je Čavušoglu.

On je podsjetio da su nesvrstani još na prvoj konferenciji pokreta u Beogradu 1961. godine ukazali na ravnopravnost u svijetu, tražeći da se Savjet bezbjednosti UN proširi.

"Nesvrstani su tada rekli da je svijet veći od pet zemalja i da u Savjetu bezbjednosti UN mora biti više država. Pogledajte koliko je to tačno, posebno kada govorimo o borbi protiv terorizma ili pandemije. To bi trebalo da bude naš zajednički cilj", rekao je Čavušoglu.

Ministar spoljnih poslova Turske je zaključio da svijet nije isti kao 1961. godine, ali da su glavni principi Beogradske deklaracije, usvojene na prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih, i dalje relevantni i bitni.