Šef ruske diplomatije

Lavrov osudio neaktivnost Amerikanaca u Kampu Rukban

  • 18.02.2019. 13:39

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je neaktivnost SAD u izbjegličkom kampu Rukban i ponovo izrazio zabrinutost za sudbinu izbjeglica na teritoriji koju kontroliše američka vojska u Siriji.

Sirijske vlasti i ruska vojska optužile su vojsku SAD i "ilegalne militantne grupe" pod njihovom kontrolom da na silu drže žene i djecu u kampu koji se nalazi na jugu Sirije, blizu granice sa Јordanom.

"Davno je bilo vrijeme da se izbjeglice povuku iz kapma Rukban", naglasio je Lavrov u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Omana Јusufom bin Alavijem bin Abdulahom u Moskvi.

On je rekao da Rusija, zajedno sa Sirijom, poziva da se iz kampa povuku izbjeglice, ali da SAD i "ekstremisti pod njihovom kontrolom", koji upravljaju kampom, ne dozvoljavaju ljudima da ga napuste, javio je Sputnjik.

Lavrov je izrazio nadu da će predstavnici UN, koji su nedavno do Rukbana ispratili drugi konvoj humanitarne pomoći, vidjeti da je u kampu situacija "daleko od uređene", te da će to što saznaju prijaviti Savjetu bezbjednosti UN.

Komentarišući zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa da evropske zemlje prime 800 evropskih džihadista iz Sirije, Lavrov je rekao da treba shvatiti šta SAD namjeravaju.

"Ta lica su osumnjičena za terorizam. Oni su strani borci na strani terorizma i tako su predstavljeni u relozuciji Savjeta bezbjednosti UN. Ova rezolucija sadrži veoma jasnu listu mjera koje treba da se preduzmu kada teroristi padnu u šake zemalja koje se bore protiv terorizma", napomenuo je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova ističe da je prvi korak transparentnost i razmjena informacija o tim licima.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић