Šef ruske diplomatije

Lavrov: Očigledno da je Gvaido pod nečijom kontrolom

  • 28.09.2019. 16:57

Stalna promjena stava vođe opozicije Venecuele Huana Gvaida u pregovorima sa Vladom pokazuje da on djeluje pod nečijom kontrolom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima na marginama Generalne skupštine UN u NJujorku.

"Izaslanici Gvaida stalno mijenjaju svoj stav, ujutro, naveče, narednog dana. U početku su odbacivali sve inicijative, kasnije je Gvaido izgleda pokrenuo dijalog između svojih i predstavnika Vlade tokom takozvanog procesa u Oslu. Sada je Vlada, što su mi potvrdili izaslanici predsjednika Venecuele, spremna za proces u Oslu, ali kaprici Gvaida i njegovog tima mogu se objasniti činjenicom da on nije nezavisna osoba", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Gvaidu je rečeno šta da radi da bi ponovo našao izgovor za krizu, dizanje tenzija, praktičnu primjenu Monroove doktrine kako bi inicirali mehanizam poznat kao "Inter-američki sporazum uzajamne pomoći".

Lavrov je rekao da se u okviru tog mehanizma diskutuje o mogućnosti vojne invazije u Venecueli, te istakao da će narodi Latinske Amerike, ako dođe do toga. biti vraćeni 200 godina unazad.

On je naglasio da su mu predstavnici Venecuele, sa kojima se sastao juče, uključujući potpredsjednika Delsi Rodrigez i ministra spoljnih poslova Horhea Areaza, rekli da su spremni za dijalog sa opozicijom radi postizanja sporazuma.

Lavrov je rekao da se Rusija snažno protivi pokušajima SAD da vrati latinoamerički kontinent u vremena Monroove doktrine, koji predviđa smjene režima kroz vojnu ucjenu i ekonomsku prisilu.

"Mi se sada suočavamo sa pokušajima da se Venecuela priključi zemljama čija državotvornost se uništava pred našim očima kroz agresiju ili vojne udare pokrenute u inostranstvu", rekao je Lavrov, prenio je TASS.