Šef ruske diplomatije

Lavrov: Maksimalni napori Rusije za miran razvoj Evrope

  • 13.06.2020. 18:42

Rusija je učinila sve za Evropu da krene putem prosperiteta i održivog razvoja, ocijenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U članku u francuskom listu "Rev politik e parlementer" posvećenom obilježavanju 130 godina od rođenja francuskog generala i predsjednika Šarla de Gola, Lavrov je podsjetio da je De Gol uvijek podržavao politiku odnosa uzajamnog poštovanja sa Moskvom.

On je dodao da to može da potvrdi Sporazum o sovjetsko-francuskoj alijansi i uzjamnoj pomoći iz decembra 1944. godine na period od 20 godina.

"Međutim, nakon ostavke De Gola 1946. godine i početka hladnog rata potencijal tog sporazuma nije ostvaren. Nakon povratka u politiku 1958. godine general je nastavio sa politikom promovisanja veza sa Sovjetskim Savezom", naveo je Lavrov.

Lavrov je dodao da je De Gol u njihovom stalnom razvoju vidio ne samo garanciju dobrobiti za dva naroda, već i značajan faktor u smanjenju međunarodnih tenzija i održanja regionalne i globalne stabilnosti.

"Sa svoje strane Rusija je uložila maksimalne napore za Evropu koja je prošla dva svjetska rata i zatim hladni rat da konačno krene putem prosperiteta, uzajamno korisnog partnerstva i mirnog održivog razvoja za dobro sadašnje i budućih generacija", ocijenio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Moskva nedovsmisleno podržava jačanje povezujuće uloga panevropskih institucija, kao što je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju.

"Rusija je upravo predložila potpisivanje Sporazuma o evropskoj bezbjednosti i započela je zajednički rad na stvaranju zajedničkog prostora za mir, stabilnost i široku ekonomsku i humanitarnu saradnju od Atlantskog do Tihog okeana", podsjetio je Lavrov.