Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: "Islamska država" i Vašington saveznici u rušenju Asada

  • 24.11.2018. 14:23

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je "Islamska država" saveznik Vašingtona u misiji promjene političkog režima u Siriji.

"Američki Stejt departmetn nedavno je saopštio da "Islamska država" još nije poražena i da je promjena režima u Siriji glavni, preliminarni uslov za poraz te terorističke organizacije", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom portugalijske diplomatije Augustom Santošom Silvom. 

On je naglasio da su tim potvrđene njegove pretpostavke da Amerikanci smatraju "Islamsku državu" kao opravdanje za svoje vojno prisustvo u Siriji i da su "skoro saveznici u borbi protiv sirijskih vlasti". 

"Glavni zadatak Vašingtona sada je ponovo promjena režima, a ne poraz "Islamske države". Očigledno je da Amerika ima skrivene planove u Siriji", kaže Lavrov. 

Šef ruske diplomatije je podsjetio da je "Islamska država" iskorijenjena sa teritorije pod kontrolom sirijskih vlasti, ali da i dalje ima "džepova otpora". 

Prema njegovim riječima, osnovno uporište "Islamske države" nalazi se na teritoriji Sirije koju kontrolišu američke snage, uključujući ozloglašeni izbjeglički logor Rukban.