Šef ruske diplomatije

Lavrov: Evropske zemlje ne razmišljaju o otvaranju granica za Ruse

  • 29.06.2020. 17:24

Evropske zemlje još ne razmišljaju o otvaranju granica za državljane Rusije, s obzirom na broj registrovanih slučajeva zaraženosti virusom korona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je za "Raša tudej" podsjetio da Evropa sada otvara granice, ali da se Rusija, SAD i Brazil zbog broja zaraženih smatraju zemljama za koje EU neće otvoriti granice.

Prema riječima Lavrova, Rusija trenutno provjerava uslove za ponovno uspostavljanje transportnih usluga sa drugim zemljama.

"Mi kao Ministarstvo spoljnih poslova ćemo proslijediti drugim zemljama informacije o epidemiološkoj situaciji. Ministarstvo će iste informacije proslijediti i ruskim agencijama koje će stručno procijeniti da li je situacija bezbjedna ili ne", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li je upoznat sa šemom koja omogućuje Rusima da putuju u inostranstvo preko Bjelorusije, uključujući letove kompanija "Belavia" i "Turkiš erlajns" u Tursku, Lavrov je naglasio da se "ne može zabraniti ljudima da koriste tu opciju".

Lavrov je, međutim, napomenuo da se prilikom donošenja odluka o putovanju moraju uzeti u obzir oprez i zdrav razum, prenio je TASS.

Sve unutrašnje granice EU otvorene su od 15. juna, a Evropska komisija preporučila je ranije da se počne sa postepenim otvaranjem spoljašnjih granica od 1. jula.

Rusija je zbog širenja zaraze virusom korona potpuno obustavila putničke letove 27. marta, a avio-kompanijama je dozvoljeno samo da vrše letove radi povratka putnika iz inostranstva.

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.