Oštre riječi ruskog ministra

Lavrov: Britanski general pokazao svoje "intelektualne kapacitete"

  • 24.11.2018. 17:00

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov narugao se "intelektualnom kapacitetu" šefa Generalštaba britanskih oružanih snaga generala Marka Karltona-Smita jer je Rusiju nazvao većom prijetnjom od "Islamske države".

"Po pitanju riječi generala Karlton-Smita ne možemo nikoga da spriječimo u iskazivanju svojih intelektualnih kapaciteta. I ranije sam čuo slične izjave od britanskog ministra odbrane. Ne možemo uticati na britanske vlasti po pitanju odluka o ljudima koji vode njihove oružane snage", rekao je Lavrov.  

General Karlton-Smit je nedavno za britanski dnevnik "Dejli telegraf" izjavio da je "neosporno da Rusija predstavlja daleko veću prijetnju po nacionalnu bezbjednost od `Islamske države` i Al Kaide". 

Prema njegovim riječima, Rusija je pokrenula sistematske napore da istraži i iskoristi osjetljiva područja Zapada, posebno u nekim netradicionalnim sektorima poput sajber prostora, svemira i ispod morske površine. 

Lavrov je naglasio da slične kritike prema Rusiji nisu originalne i podsjetio da je bivši američki predsjednik Barak Obama u govoru pred Generalnom skupštinom UN u septembru 2014. godine Rusiju stavio u isti rang sa virusom ebole.