Svjedočenje na suđenju Karadžiću

Kutiljero: Izetbegović je prepreden, dvoličan i laže

  • 18.05.2020. 12:54

Danas je u 86. godini preminuo Žoze Kutiljero, portugalski diplomata koji je bio izaslanik UN za ljudska prava u zemljama bivše SFRJ, a čiji je mirovni plan za BiH mogao izvući BiH iz građanskog rata.

Iako nije htio dobrovoljno da svjedoči, Kutiljero je bio jedan od svjedoka dokaznog postupka Radovana Karadžića u Hagu.

Karadžić je tokom svjedočenja pročitao bilješke ambasadora Herberta Okuna sa sastanka 18. aprila 1992. u Lisabonu, gdje stoji da je ambasador Kutiljero prestao da vjeruje Aliji Izetbegoviću.

Rekao je za njega da je prepreden, dvoličan i da laže. Jedno govori privatno, drugo javno. U bilješkama stoji još i da je Kutiljero izjavio da je apsurdno za rat u BiH kriviti Srbe, i da za situaciju u Bosni treba kriviti sve strane. I tada je ponovio da je Izetbegović osoba kojoj se ne može vjerovati i uvijek promijeni ono što je dogovorio.

Još jedna bitna stvar koja se našla u tim bilješkama je susret Kutiljera sa portugalskim vojnikom u BiH koji je radio uviđan na pijaci Markale, nakon čega mu je on rekao da je granata mogla da dođe samo sa položaja gdje je bosanska Vlada imala svoje položaje.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.