Bliski istok ključa

Kurdi pozivaju na opštu mobilizaciju, Turska se sprema za invaziju, Iran izvodi vojne vježbe

  • 09.10.2019. 12:28

Kurdska civilna administracija na sjeveroistoku Sirije pozvala je na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, u vrijeme kada Ankara sakuplja vojsku pred najavljenu invaziju.

U saopštenju Administrativne uprave sjeverne i istočne Sirije poziva se međunarodna zajednica da preuzme svoj dio odgovornosti, jer bi narod mogla da zadesi humanitarna katastrofa, javio je AP.

"Pozivamo naš narod svih etničkih grupa da se pomjeri u područje blizu granice sa Turskom, kako bi pružio otpor u ovom osjetljivom istorijskom trenutku", ističe se u saopštenju.

Turska se sprema za napad

Turska vojska priprema se za napad na kurdske borce u Siriji, koje Ankara smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun rekao je da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, a nakon što je predsjednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

"Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu", naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsjedništvu.

On je u autorskom tekstu za "Vašington post" pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.

Prema njegovim riječima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na sjeveroistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika", prenosi AP.

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u nedjelju, 6. oktobra, da će se američka vojska povući pred tursku ofanzivu.

Vašington je ovim potezom napustio sirijske Kurde, koji su dugo bili saveznici SAD u borbi protiv Islamske države. 

"Turska nema zeleno svjetlo"

Republikanski senator Lindzi Grejem, blizak predsjedniku SAD Donaldu Trampu, upozorio je Tursku da "nema zeleno svjetlo" za vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Ova izjava dolazi nakon niza kontradiktornih poruka koje su proteklih dana slali američki zvaničnici.

Pentagon je ranije saopštio da još pokušava da odgovori Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije.

Američka vojna baza na sjeveru Sirije, nekoliko kilometara od turske granice, u potpunosti je napuštena, vidi se na snimcima agencije "Ruptly".

Kurdski borci, koji su ostali sami, nagledaju prazan objekat i iščekuju ofanzivu Turske.

Snimak prikazuje šta je ostalo od baze SAD u Tel Argamu, a RT navodi da sada izgleda kao "grad duhova".

Sve američke trupe napustile su doskorašnje poprište sukoba, a Kurdi su sada prepušteni sami sebi.

Čiji su Kurdi saveznici, a čije žrtve

Ko su Kurdi – saveznici SAD ili teroristi, kako ih vidi zvanična Ankara.

Povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije Kurdi su nazvali izdajom, prenosi Vašington post. Ta odrednica američkog odnosa prema saveznicima, nalazi se i u većini svjetskih medija. 

Odluka o povlačenju trupa uslijedila je samo nekoliko sati nakon razgovora Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana.

"Uzdržavao sam se od te odluke skoro tri godine, ali je sada vrijeme da prekinemo sa tim besmislenim beskonačnim ratovima, od kojih su mnogi plemenski, i vratimo naše vojnike kući. Mi ćemo se boriti tamo gdje to ide u našu korist, a vodićemo borbu samo kako bismo pobijedili", napisao je u seriji tvitova američki predsjednik Donald Tramp obrazlažući odluku o povlačenju trupa SAD iz Sirije. 

Odluka, nesumnjivo dobra po američke vojnike i američki vojni budžet, suštinski bi mogla da dovede do otvaranja novih frontova. 

Na jednom od tih frontova, na njegovom brisanom prostoru ostaju Kurdi i borci Sirijskih demokratskih snaga, jer se, prema navodima medija, snažna turska armija priprema za kopneni napad. 

Sa druge strane – Ankara želi da uspostavi "bezbjednu zonu" na sjeveroistoku Sirije i pomjeri kurdske borce dalje od granice. Turska ih smatra teroristima i sa njima ima dugačku istoriju sukoba.

Kurdi su od Ankare tražili nezavisnost na referendumu 2017. godine. Tome su prethodila masovna hapšenja Kurda i vazdušni napadi na kurdske separatiste u sjevernom dijelu Iraka. U obračunu sa Kurdima u 39 turskih provincija bilo je uhapšeno preko 1.300 ljudi.

Borci protiv Islamske države

Kurdi su etnička grupa koja naseljava dijelove jugostične Turske, sjevernozapadnog Irana, sjevernog Iraka i sjeverne Sirije. Bili su američki saveznici protiv Islamske države od 2015. godine. Te godine formirane su Sirijske demokratske snage (SDF).

SDF okupljaju paravojne snage sastavljene od različitih etničkih grupa.

Oko 60 odsto SDF-a čine Kurdi, ali su u njihovom sastavu i Arapi, Asirci, Turkmeni. Misija SDF-a je stvaranje sekularne, decentralizovane i demokratske Sirije.

U njihovim redovima nerijetko se mogu vidjeti i žene borci. 

Sirijske demokratske snage (SDF) pokazale su se kao efikasna vojska u ratu u Siriji i zbog toga su stekle naklonost velikih sila.

Prema pisanju Volstrit džornala, Jedinice zaštite naroda (YPG) koje su se ujedinile sa SDF-om, izgubile su u ratu sa Islamskom državom 11.000 boraca.  

SDF su nedavno počele da smanjuju odbranu na zahtjev američkog predsjednika, koji je pokušao da primiri dvije suprotstavljene strane, navodi Vašington post.

Povlačenjem američkih trupa, SDF ostaje usamljen na sjeveroistoku Sirije.

Saveznici kada to treba Americi

Prema pisanju Gardijana, početkom 2015. godine Islamska država je "gazila" preko vojski Bliskog istoka i prijetila Zapadu. Tada su se SAD obratile Kurdima za pomoć.

To je bio poziv koji je poznat odranije, isti onaj koji su pokretale SAD kad god im je bio neophodan saveznik u regionu. I Kurdi su pristali da pomognu.

Četiri godine kasnije, one koji su pomogli u očuvanju globalnog poretka, SAD su napustile, uoči turskog pritiska na teritorije na kojima žive Kurdi na sjeveroistoku Sirije.

Nakon početka povlačenja američkih trupa, vođe Kurda zatražile su objašnjenje od Vašingtona za taj potez.

Istovremeno, pripremaju se za potencijalnu invaziju koja bi mogla da promijeni mapu regiona i koja bi mogla da podrije pitanje bezbjednosti, teško izvojevanu pobjedu u sukobu protiv Islamske države.

Gardijan navodi da su nakon pobjeda na bojnom polju, sirijski Kurdi uzeli na sebe ulogu zatvorskih čuvara. Pritvorili su preko 90.000 osumnjičenih da su pristalice Islamske države u četiri kampa.

Stražari su ostali lojalni svojoj ulozi, ohrabreni obećanjem da će biti štićenici Amerike. Sada imaju daleko manje motiva za tako nešto.

Promjena prioriteta

Služenje američkim interesima teško da je sada u vrhu prioriteta Kurda. Umjesto toga, savezništvo sa režimom u Damasku čini se kao nešto što je prihvatljivije za kurdske vođe, navodi Gardijan.

Sa druge strane, udaljavanje Kurda sa granice i smanjenje uticaja koji u tom regionu ima Kurdistanska radnička stranka (PKK) išli bi u prilog Turskoj.

To bi ujedno predstavljao i trijumf za turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je, tokom rata sa Islamskom državom, u vrh prioriteta stavio neprijateljstvo Ankare i PKK.

U očima Turske, SAD su sklopile savezništvo sa njihovim najvećim neprijateljem. Ankara je tvrdila da je Amerika napravila lažnu distinkciju između lokalnih Kurda i same PKK. Zbog toga je primorala Ameriku da, umjesto u Turskoj, savezništvo potraži negdje drugdje.

Potraga za drugim saveznicima

Kurdske vlasti u sjevernoj Siriji mogle bi da počnu razgovore s Damaskom i Rusijom, kako bi se popunio bezbjednosni vakuum nakon povlačenja američkih trupa iz oblasti oko granice s Turskom, izjavio je zvaničnik kurdske autonomne oblasti, navodi Tanjug. 

"Ako SAD definitivno napuste oblast, posebno pogranični dio, bićemo primorani da razmotrimo sve opcije", rekao je Rojtersu Bardan Žija Kurd iz Sirijskih demokratskih snaga.

Dodao je da će u razgovorima sa zvaničnicima zvanične Sirije i Rusije biti riječi o tome kako da se izbjegne ili spreči najavljeni napad Turske.

Iran počeo vojnu vježbu kod turske granice

Iran je započeo nenajavljenu vojnu vježbu na sjeverozapadu zemlje gdje se graniči sa Turskom, objavila je iranska agencija ISNA, a prenosi Rojters.

Vježba se održava u Zapadnom Azerbejdžanu, dijelu provincije Iranski Azerbejdžan koja se naslanja na tursku granicu.

U vježbi učestvuju jedinice za brzo reagovanje, mobilne i ofanzivne brigade i helikopteri iz vazduhoplovne jedinice Vojske kopnene vojske, prenosi iranska agencija Tasnim.

Vojna vježba se održava u trenutku dok se turske trupe spremaju za upad u Siriju, iranskog saveznika.

Istovremeno, iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je danas Tursku da pokaže uzdržanost i izbjegne vojnu akciju na sjeveru Sirije. On je istovremeno poručio da američke snage treba da napuste region, prenosi Rojters.

"Turska je s pravom zabrinuta za svoje južne granice. Vjerujemo da treba naći pravi način kako bi se otklonila ta zabrinutost. Američke snage moraju da napuste region. Kurdi u Siriji treba da podrže sirijsku vojsku", rekao je Rohani, a prenijela iranska agencija IRNA.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.