Napokon slom kalifata

Kurdi krenuli u konačni obračun sa Islamskom državom! (VIDEO)

22:43, 01.03.2019.
Thumbnail
Sirijske demokratske snage (SDF), među kojima ima najviše Kurda, spremaju se za završni napad na posljednje uporište džihadista na istoku Sirije.

Kako se bliži kraj kalifata, Kurdi evakuišu stotine ljudi iz teritorija koje su posljednje ostale pod kontrolom Islamske države.

"Poslije evakuacije civila i naših saboraca zarobljenih u Baguzu, operacija čišćenja posljednjeg uporišta ISIL-a počela je večeras, u petak u 18 sati", rekao je Mustafa Bali.

Bali kaže da muškarci dolaze praznih ruku, a žene sa dragocenostima koje su uspjele da sačuvaju, uključujući oružje i laptopove.

SDF uz pomoć međunarodne koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, u septembru je počeo ofanzivu na ono što je ostalo od džihadista.

Taj džep na kome se još drže džihadisti sveden je na kvadratni kilometar u blizini Baguza. SDF se posljednjih nedjelja priprema za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, ali je operacija zaustavljena zbog evakuacije civila.

Islamska država je pretrpjela značajne gubitke, pogotovo kad su izgubili sirijsku Raku, koju su smatrali svojom prestonicom, i irački Mosul.

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 odsto teritorije koja je bila u rukama militanata, što protivureči izjavi zapovjednika te koalicije koji je kazao da će za to biti potrebno još nedjelju dana.

Mazlum Kobani, zapovjednik SDF-a, poručio je kako će proglasiti "potpunu pobjedu" nad Islamskom državom za oko nedjelju dana.