Prijevremeni izbori

Kurc veliki pobjednik izbora u Austriji, FPO gubitnik

  • 30.09.2019. 08:31

Nakon prebrojanih glasova, sa integrisanom prognozom izbornih karata i uz relativno nisku izlaznost birača od 75 odsto (80 odsto prije dvije godine), potpuni neslužbeni rezultati austrijskih izbora izgledaju nepromijenjeni od zatvaranja birališta: Narodna stranka 37,1 odsto; Socijaldemokrate 21,7; Slobodari 16,1; Zeleni 14; Neos 7,8 odsto glasova.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila 37,1 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017. godine.

Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 21,7 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mjesto sa 16,1 odsto glasova, a prijeti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14, odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu.

U parlamentu će još biti partija Neos koja je osvojila 7,8 odsto glasova, a ispada lista "Sada" (Ject) Petera Pilca, jer nije prešla cenzus od četiri posto.

Prema trenutnom stanju, Narodna stranka bi u parlamentu imala devet mjesta više, sa 62 na 71 mandat. Socijaldemokrate bi izgubile 11 mjesta i pale na 41.

Slobodarska partija Norberta Hofera izgleda po procentu i broju mandata najveći gubitnik - sa 51 na svega 30. Zeleni se trijumfalno vraćaju u parlament sa 27 poslanika. Neosi su popravili svoj status za dva odsto i prema trenutnom stanju bi imali 14 parlamentaraca.

Najveći gubitnici su Slobodarska i Socijaldemokratska stranka. 

Dva pobjednika i dva gubitnika

Današnji izbori imaju dva pobjednika: Narodnu stranku i Zelene; kao i dva gubitnika: Socijaldemokrate i Slobodare.

Iz izbornog štaba Socijaldemokrata je u ovo kratko vrijeme od zatvaranja izbornih mesta već nekoliko puta isticano da neće biti personalnih konsekvenci, da nema promjena na čelu stranke. Ipak, medijski glasovi se stalno vraćaju na poziciju Pamele Rendi Vagner i postavljaju pitanje da li je njen ostanak realan i poželjan po budućnost socijademokratije u Austriji.

Kod Slobodarske partije (FPO) medijski fokus se usmjerava na Herberta Kikla. Ovog trenutka on izgleda kao krivac za raspad koalicije u maju, rušenje vlade, prijevremene izbore i u posljedici, katastrofalan rezultat Slobodara.

Do prijevremenih izbora ne bi došlo, da su ministri Slobodarske partije prihvatili Kiklovu demisiju iz vlade, ali sami ostali u njoj. Onda to nije izgledalo tako jasno, ali sada se već javljaju unutarpartijski glasovi koji preispituju Kiklovu odgovornost.  

"Međupartijski razgovori 'sa svima'"

U prvim izjavama Sebastijan Kurc je izbjegao da govori o mogućnostima koalicije. Tek kad od predsjednika Van der Belena dobije mandat za sastav nove vlade počinju međupartijski razgovori "sa svima". Za početak, "bilo bi dobro prevladati grubu retoriku proteklih mjeseci, koja je dosegla najnižu tačku u debatnoj kulturi Austrije".

Šefica Socijaldemokrata Pamela Rendi Vagner u svim izjavama insistira da je "partijski smjer ispravan", što je već izazvalo medijske komentare da "ako aktuelni smjer vodi Socijaldemokrate u podrum, kako je onda ispravan?".

Norbert Hofer je potvrdio medijske kalkulacije prema kojima rezultat od 16 odsto za Plave ne ostavlja politički prostor za novu koaliciju sa Narodnom partijom. "Da smo osvojili 20 odsto koliko su nam davala ispitivanja javnog mnenja prije samo nekoliko dana, koalicija bi bila moguća", rekao je Hofer.

Upitan da li Zeleni uspjeh duguju Greti Tunberg i njenoj mobilizaciji globalne javnosti, Verner Kogler je odgovorio: "Možda - ali to je nebitno za austrijske koalicione varijante".

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана