Austrijski kancelar

Kurc: Turska nema šta da traži u EU ako ne prihvata izbore

  • 07.05.2019. 13:28

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu. On je naglasio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Zatražio je konačan prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Takođe je kazao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava od Unije i više ne ispunjava uslove za pristupne pregovore.

„Još uvek postoje snažna sistematska ograničenja slobode izražavanja i štampe“, kritikovao je Kurc.

Odluka da se ponište rezultati izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je izgubio kandidat predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, nije transparentna i ne može se razumjeti, izjavio je danas šef njemačke diplomatije Hajko Mas.

"Odluka Vrhovne izborne komisije da poništi lokalne izbore u Istanbulu i naredi da se oni ponove, s naše tačke gledišta, nije ni transparentna ni razumljiva", rekao je Mas.

On je naglasio da je isključivo na turskim biračima da odluče o tome ko će da sjedi u kancelariji gradonačelnika i ukazao na važznost osnovnih demokratskih principa i transparentnih izbornih pravila, prenio je Rojters.

Turska Vrhovna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobijedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Komisija je zakazala ponovljene izbore u Istanbulu za 23. juni, rekao je predstavnik vladajuće AKP stranke Redžep Ozel.

Na sjednici Komisije prihvaćena je žalba Stranke pravde i razvoja predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana na određene nepravilnosti tokom izbornog proceesa u Istanbulu 31. marta.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.