Kurc: Ogroman priliv virusa iz Hrvatske, moramo to zaustaviti

  • 15.08.2020. 17:52

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da na granicama želi strože kontrole povratnika s ljetovanja, jer je ogroman priliv virusa korona iz Hrvatske.

"Sadašnje brojke su zabrinjavajuće. Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana", rekao je Kurc.

On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u toku godišnji odmori.

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka će morati da pokažu negativan test na virus korona ili da se u roku od 48 časova podvrgnu testiranju.

Hrvatska je ponovo uvrštena na listu rizičnih zemalja nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih virusom korona, a odluku o tome donijela je austrijska Vlada.

Rizična područja obuhvataju kontinentalni dio Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativan test na virus korona koji nije stariji od 72 časa ili moraju u desetodnevni karantin.

Austrijski mediji javljaju da su mnogi njihovi građani odlučili da ognorši upozorenje Vlade te su se zaputili na godišnji odmor u Hrvatsku.

Na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke danas prijepodne čekalo se i do tri sata. U ranim poslijepodnevnim časovima kolona je bila duga čak 17 kilometara.

Prema informacijama austrijskog Ministarstva spoljnih poslova, u Hrvatskoj se zvanično na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. Vlasti istovremeno smatraju da je ova brojka višestruko veća.

"Mi polazimo od toga da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljana", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Austriji je danas zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je 282.

Od početka epidemije pozitivno na virus korona bilo je nešto više od 23.000 osoba. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана